SİVİL ANAYASA, KUVVETLER AYRILIĞI VE HUKUK DEVLETİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
SİVİL ANAYASA, KUVVETLER AYRILIĞI VE HUKUK DEVLETİ

 

SİVİL ANAYASA, KUVVETLER AYRILIĞI VE HUKUK DEVLETİ

İster adı parlamenter demokrasi veya başkanlık sistemi, ister ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olsun, demokratik bir yapının sağlıklı bir şekilde tesisi için; kuvvetler ayrılığı ilkesi önem arz etmektedir.

DR. ÖNDER EGE

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen yeni ve sivil bir anayasa ile muhalefetin parlamenter sisteme dönülmesi talepleri nedeniyle anayasa tartışmaları gündemden düşmüyor. Bu çerçevede, MHP’nin ardından Ak Parti de bir taslak hazırladığını kamuoyuna duyurdu. İktidar ve muhalefetin hazırlamış oldukları taslakların ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldıkça tartışmaların artacağı bekleniyor. Kanaatim odur ki, yeni anayasada anayasacılığın temel prensiplerine yer verilmesi ve hangi kıstaslara göre istisnai hükümlerin düzenleneceği hususu, sistem tartışmalarından daha önemlidir. Bu nedenle, “parlamenter sistem daha demokratiktir”, “başkanlık sistemi Türkiye için uygun değildir” gibi saptamaların hukuki bir temeli bulunmadığını düşünüyorum. Unutulmamalıdır ki, Türkiye’nin parlamentarizm geleneği Osmanlı’dan başlayarak sürekli darbe ve darbe teşebbüsleri ile anılagelmiştir. Öte yandan, 1961 yılından itibaren yaşanan verimsiz koalisyonlar, milletvekili transferleri ve yasama faaliyetinde yaşanan sıkıntılar da ayrı bir realitedir.

KUVVETLER AYRILIĞI
İster adı parlamenter demokrasi veya başkanlık sistemi, ister ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olsun, demokratik bir yapının sağlıklı bir şekilde tesisi için; “kuvvetler ayrılığı” ilkesi önem arz etmektedir. Kuvvetler ayrılığı kavramı, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelini ifade eder. Özellikle, Başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinde yasama ve yürütmenin birbirinden ayrılması; her iki organın birbirini karşılıklı denetleyebilmesi açısından genellikle yararlı kabul edilir.

MECLİSİN YASAMA VE DENETİM YETKİSİ
MHP’nin 100 maddeden oluşan anayasa taslağında; kanun yapımında, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasında ve sona erdirilmesinde, bütçenin kabul edilmesinde, anayasal kurum ve kuruluşlara üye seçmede, meclis soruşturması açılmasında TBMM’nin yetkileri güçlendirilmiştir. Ak Parti’nin 128 maddelik anayasa taslağında da bakanların TBMM’de milletvekillerinin sorularına yüz yüze cevap vermesini düzenleyen bir maddenin olduğu kamuoyuna yansımıştır. Kanaatimce, yasamanın yürütme karşısında denetim yetkisinin bir şekilde arttırılması başkanlık sisteminin özüne uygun olacaktır.

HUKUK DEVLETİ
Hukuk devleti anayasal demokratik bir sistem için vazgeçilmezdir. Yasama ve yürütme arasında önemli bir denge işlevi gören yargının bağımsız ve tarafsız olması ise hukuk devletinin bir gereğidir. Hukuk devletinin gereği olarak kanunların ve kararnamelerin; anayasal sınırlar içinde, kamu yararı amacına yönelik, genel, objektif, hakkaniyet prensibine uygun ve adil olması gerekmektedir. Dolayısı ile hukuk devletinin temeli, kural olarak, kamunun bütün işlem ve eylemlerinin bağımsız yargı organları tarafından denetlenmesidir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI
Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması bağımsız ve tarafsız bir yargı ile mümkün olabilir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir gereği olarak yargı organının kuruluş ve işleyişine diğer organların müdahale edememesi gerekmektedir. Bu nedenle, mevcut Anayasa madde 9 ve madde 138 hükümleri yeni anayasada da korunmalı ve geliştirilmelidir. Ancak, yargının kurumsal bağımsızlığı ile birlikte hâkimlerin bireysel bağımsızlığının da sağlanması önemlidir. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de 10.11.2020 tarihindeki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu toplantısında, “Yargı Reformu Strateji Belgesi” ve “İnsan Hakları Eylem Planı” gibi temel politika belgelerinin nihai hedefinin hukukun üstünlüğünü güçlendirmek olduğuna dikkat çekmişti. Gül, 12.03.2021 tarihinde ise hâkimlere; “Hukukun, vicdanın ve Anayasanın dediğine itibar edeceksiniz”, tavsiyesinde bulunmuştu. Gerçekten de hukukun nazari ve tatbiki olarak bir bütün olduğu göz ardı edilmemelidir.

ANAYASA DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRMELİDİR
Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Devletin temel ve değişmez niteliklerinin korunacağı aşikâr olan yeni anayasada kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti kavramlarına yönelik düzenlemelerin bulunması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde başkanın karar alırken ve değişiklikleri ivedilikle işleme koyarken, hukuken daha etkin olmasını sağlayacaktır. Böylelikle yeni anayasal düzende, soyut sistem ve yetki tartışmalarından ziyade, ülkenin sorunlarına çözüm aranması çabaları ile sonuç odaklı yaklaşımların artacağını umuyorum.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA