BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN EKÝM AYI ÝKÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDýK GÜVENLIÐI EÐITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN EKÝM AYI ÝKÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

 

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN EKÝM AYI ÝKÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

BAÞKAN SEÇER, POLÝPROPÝLEN TESÝSÝNÝN MAHKEME SÜRECÝNÝ VE KONTEYNER LÝMANI’NIN MERSÝN ÝÇÝN ÖNEMÝNÝ DEÐERLENDÝRDÝ

“HAYDÝ; HEP BERABER BUYURUN ANKARA’NIN YOLUNU TUTALIM”

Baþkan Seçer, Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin Ekim ayý Meclis toplantýsýnda, ana konteyner limaný ve yapýlmasý planlanan polipropilen tesisi ile ilgili mahkeme süreçlerinde yaþanan geliþmeleri aktardý. Kenti ilgilendiren önemli konularda parti ayrýmý gözetmeksizin bir araya gelerek Ankara’ya gitme talebini yineleyen Baþkan Seçer, “Bu iþ burada oturmakla olmaz. Burada hamasi nutuklar atarak Mersin’i kalkýndýramayýz. Bizim aðzýmýza bir parmak bal sürerler, oturur kalýrýz yerimizde. Haydi; hep beraber buyurun Ankara’nýn yolunu tutalým” dedi.

Baþkan Seçer, UKOME kararýyla Adnan Menderes Bulvarý’nda hýz sýnýrýnýn 70’ten 50’ye düþürüldüðünün bilgisini de vererek, “Sürücülerimizin, yayalarýmýzýn güvenliði açýsýndan Adnan Menderes Bulvarý’ndaki hýz sýnýrýnýn 50 km/saat olduðunu bilmesini ve buna uymalarýný arzu ediyoruz” diye konuþtu.

Baþkan Seçer, “Bu para çok lüks bir para” diyerek, Büyükþehir’e 5 Nisan 2018’de alýnan helikopterin giderlerinden bahsetti. Helikopterin satýþýna Meclis üyeleri oy çokluðuyla onay verdi. Seçer, bir Meclis üyesinin Mersin’de metro gibi vizyon projelerden bahsedilirken helikopterin de belediyede kalmasý gerektiðini savunmasý üzerine, “Þimdi bunlar vizyonsuzluk falan deðil. Bunlar israf. Vizyonsuzluk ayrý bir þey. Hani ben metroya karþý çýkmayý vizyonsuzluk olarak deðerlendiririm. Bu baþka bir þey” dedi. 

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nin 2021 yýlý Ekim ayý Olaðan Toplantýsýnýn 2. Birleþimi, Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda Kongre ve Sergi Sarayý’nda gerçekleþtirildi. Baþkan Seçer, toplantýda Mersinlileri yakýndan ilgilendiren ana konteyner limaný ve polipropilen tesisiyle ilgili açýklamalarda bulundu. Meclis üyelerine kenti ilgilendiren konularda parti ayrýmý gözetmeksizin Ankara’ya gitme talebini yineleyen Baþkan Seçer, “Burada hamasi nutuklar atarak Mersin’i kalkýndýramayýz. Bizim aðzýmýza bir parmak bal sürerler, oturur kalýrýz yerimizde. Haydi; hep beraber buyurun Ankara’nýn yolunu tutalým” dedi. 

“Kenti yönetirken muhtarlarýmýzla iþ birliði halinde olmamýz son derece önemli”

Baþkan Seçer, 19 Ekim’de kutlanacak olan Muhtarlar Günü’nü hatýrlatarak baþladýðý konuþmasýnda, muhtarlarýn demokrasinin en önemli unsurlarýndan biri olduðunu söyledi. Seçer, “Belediye Baþkanlarý olarak þunun farkýndayýz; kenti idare ederken, kenti yönetirken vatandaþlarýmýzýn sorunlarýný çözerken mutlaka muhtarlarýmýzla iþ birliði halinde bunu gerçekleþtirmemiz, hem bizlerin açýsýndan hem kendileri açýsýndan ama asýl önemlisi vatandaþlarýmýzýn taleplerinin, sorunlarýnýn çözülmesi açýsýndan son derece önemlidir. Bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da muhtarlarýmýzla bu anlayýþla, bu bilinçle iliþkilerimizi sürdüreceðiz” dedi.

Seçer, polipropilen tesisinin mahkeme sürecinden bahsetti

Baþkan Seçer, Mersin’in ve Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nin yakýndan takip ettiði ana konteyner limaný ile yapýlmasý planlanan polipropilen tesisi ile ilgili mahkeme süreçlerinde yaþanan bazý geliþmeleri Meclis üyelerine aktardý. Ana konteyner limanýnýn yer seçimi süreciyle ilgili bilgiler veren Baþkan Seçer, polipropilen tesisi kurulmasý amacýyla da ÇED raporu hazýrlandýðýný anýmsattý. Seçer, þöyle devam etti:

“Belediyemiz dava açtý. Odalar, sivil toplum kuruluþlarý müdahil olarak katýldýlar ve mahkemeden ÇED raporu iptal edildi. Daha sonrasýnda söz konusu bölge Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan 15 Eylül 2021 tarihinde özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildi. Bu durum sonrasýnda söz konusu bölge 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planý’nda hem özel endüstri bölgesi; eminim ki birçok Meclis üyemizin bu gidiþattan kýsmen haberi vardýr ama ben detay bilgi vermek istiyorum; hem de özel askeri güvenlik bölgesi haline getirildi. Yani üzerinde þu anda iki karar var. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planý’nda askeri yasak ve güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardýndan planýn aský süreci tamamlandý ancak söz konusu iþleme Büyükþehir Belediyesi olarak itirazýmýzý yaptýk. Özel Endüstri Bölgesi’nin onaylanan planlarýna ve yer seçimine karþý açýlan davalar devam ederken, bu deðiþikliðin amacýnýn ne olduðu sorusunun cevabýný Mersin kamuoyu merak ediyor. Açýkçasý ben çok merak etmiyorum. Çünkü meraktan ziyade öngörülerim var. Söz konusu bölge yaklaþýk olarak 1 milyon 92 bin 551 metrekarelik bir alaný kapsýyor. Bunun 400 bin metrekare alaný bu tesisi kuracak firmaya þartlý olarak Hazine tarafýndan tahsisi yapýlmýþ. Þu anlam çýkýyor; 1 milyon 100 bin metrekare dersek bunun 400 dekarýný düþelim, 700 dekarý özel mülk ama 400 dekarý Hazine arazisi ve bu firmaya þartlý olarak tahsis ediliyor polipropilen tesisi yapýlmak üzere. Bölgenin özel endüstri bölgesi ilan edilmemesi durumunda bu 1100 dönümlük alanýn ki dava süreci devam ediyor. ÇED tamamlandý, ÇED iptal edildi ama yer seçimi konusunda açtýðýmýz dava devam ediyor. Mahkeme karar verdi, ‘biz ÇED’i iptal ettik burada yer seçimi yanlýþtýr’ dediði noktada bu alan ana konteyner limanýnýn kara sahasýný oluþturacak, bizim beklediðimiz, istediðimiz ana konteyner limanýnýn kara sahasýný oluþturacak alan olacak.”

Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak o bölgede 2. Etap 1/5000’lik Nazým Ýmar Planý çalýþmalarýnda düzenleme yapacaklarýný ifade eden Seçer, yapacaklarý iþlemlerin imar tekniðine uygun olacaðýný söyledi. Seçer, “Bizim oradan 382 bin metrekarelik bir belediye hizmet alaný çýkarma imkanýmýz olacak. % 35 civarýnda bir kesinti yapsak 382 dekarlýk bir alan çýkacak. Bu önemli bir alandýr. Ýþte buranýn, mahkemenin ‘arkadaþ buraya polipropilen tesisi olmaz, özel endüstri alaný olmaz’ dediði noktada ikinci karar devreye girecek. Özel güvenlik bölgesi olarak biz buraya müdahale edemeyeceðiz ve bu alan devletin hüküm ve tasarrufu altýnda olmaya devam edecek. Belediye olarak sadece orayý izleyeceðiz. Bütün bu alýnan kararlar öyle anlýyorum ki bunlar öngörüdür, umut ederim bir gerçeðe, somuta dönüþmez. Ne yapýp ne edip ana konteyner limaný projesini Mersin’in gündeminden kaldýrmak diye düþünüyorum. Süreci hep beraber takip edeceðiz” dedi.

“Hamasi nutuklar atarak Mersin’i kalkýndýramayýz”

Baþkan Seçer, bir talebini tekrarlamak istediðini ifade ederek, Cumhur Ýttifaký’na mensup Meclis üyelerine yönelik olarak þunlarý söyledi:

“Ben Meclis’teki ana muhalefet partisinin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Belediye Baþkanýyým. Ancak Meclis’i oluþturan Meclis üyelerimiz parlamentoda grubu bulunan, bulunmayan siyasi partileri temsil eden Meclis üyelerinden oluþuyor. Bu iþ burada oturmakla olmaz. Biz burada hamasi nutuklar atarak Mersin’i kalkýndýramayýz, Mersin’i geliþtiremeyiz. Bizim aðzýmýza bir parmak bal sürerler, oturur kalýrýz yerimizde. 10 yýldýr bitmeyen havaalaný gibi, devam etmesi gereken Çeþmeli-Taþucu otoban baðlantý yolu gibi, Antalya-Taþucu arasý Gazipaþa-Taþucu arasýnda sahilde yapýlan yol gibi, ana konteyner limaný gibi birçok konuyu biz burada kendi aramýzda tartýþýrýz. Tartýþýrýz bir þey yaptýðýmýzý zannederiz. Taraftarlarýmýz bizi alkýþlar, üç beþ tane ufak tefek proje yaparýz. Oysa biz Türkiye’nin en yüksek vergi tahakkuk edilen 5., 6. , en fazla 7. ili olmaya devam ederiz ama hizmetlerde de hep 20. sýralarda oluruz. Cumhur Ýttifaký’na mensup arkadaþlarýmýza özellikle grup sözcülerine buradan seslenmek istiyorum; alalým dosyalarý, bölgenin sorunlarýný, beklentilerini baþta ben olmak üzere siyasi ya da bürokratik tüm aktörler bir anda gidip bu konularýn muhatabýyla birebir konuþmamýzý tavsiye ediyorum.”

“Haydi; hep beraber buyurun Ankara’nýn yolunu tutalým”

Ankara’nýn kendilerini birinci aðýzdan dinlemeleri gerektiðini, diðer illerdeki kimi partilerin sorunlarýný bu þekilde çözdüklerini vurgulayan Seçer, “O ilin menfaati varsa gidip beraber bunu talep ediyorlar. Talep etmezseniz alamýyorsunuz. Ýþinizi takip etmezseniz kimse sizin adýnýza iþi takip etmiyor. Belli imkaný var, belli bütçeleri var Ankara’nýn, kim iþini takip ederse onlarýn elinde kalýyor. Haydi; hep beraber buyurun Ankara’nýn yolunu tutalým” dedi.

Seçer, Mersin Limaný’nýn mahkeme sürecinden bahsetti

Mersin Limaný’nýn geniþletilmesine yönelik konuda da bazý ilgi çekici geliþmeler yaþandýðýný belirten Baþkan Seçer, þöyle devam etti:

“Büyükþehir Belediyesi olarak açtýðýmýz davada Mersin 2. Ýdare Mahkemesi’nin verdiði yürütmeyi durdurma kararýnýn ardýndan söz konusu dava Adana Bölge Mahkemesi’nden de oy çokluðuyla yürütmeyi durdurma kararý olarak çýktý. Bu süreçte davalý Mersin Liman Ýþletmeciliði A.Þ., Ýstanbul Teknik Üniversitesi Konut Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürlüðü döner sermaye adýna ücret de yatýrarak, Mimarlýk Fakültesi Þehir ve Planlama Bölümü Öðretim Üyelerinden oluþan bir heyete ‘kapasite artýþýnýn sorun teþkil etmediðine’ dair bir rapor hazýrlattý. Bunu resen yaptý, mahkemenin talebi üzerine deðil. Ancak bu rapor, yine mahkemenin yasal olarak mahkemenin elinde olan hazýrlatýlan raporla içerik olarak baðdaþmýyor. Birbiriyle çeliþen bilgiler var. Þimdi burada Bölge Ýdare Mahkemesi 15 Eylül 2021 tarihinde bir ara karar veriyor ve beþ kiþilik bir bilirkiþi heyeti oluþturulmasý ve naip üye atanmasý yönünde karar ortaya koyuyor. Yani bu atanacak üyelere, ‘bu iki ayrý raporu bir mahkemenin yasal olarak düzenlettiði raporu bir diðeri de muhatap kuruluþun resen kendince bir üniversitenin döner sermayesine para yatýrarak hazýrlattýðý raporu bir inceleyin’ diyor. Þimdi burada iki tane tuhaf, ayrý konu var bana göre. Resen hazýrlanmýþ, biri mahkeme talimatý olmadan raporun hazýrlanmasý ve ikincisi de mahkemenin bu raporu dikkate alýp kendinin hazýrlattýðý raporla mukayese þansýný yaratmasý bir kurul oluþturmasý ve tekrar incelemeye alýnmasý. Bu da takip edilmesi gereken önemli bir konu diye dikkatinize sunmak istedim.”

Adnan Menderes Bulvarý’nda hýz sýnýrý 50 km’ye düþürüldü

Baþkan Seçer, UKOME kararý ile Adnan Menderes Bulvarý’nda hýz sýnýrýnýn 70 km/saatten 50 km/saate düþürüldüðünün bilgisini verdi. Adnan Menderes Bulvarý boyunca gezinti alaný, bisiklet yolu ve insanlarýn zaman geçirdiði 400 dekar büyüklüðündeki park alanlarýnda yoðun bir insan sirkülasyonu olduðunu sözlerine ekleyen Seçer, “Biz bu hýz sýnýrýnýn yaya güvenliðini tehlikeye düþürdüðü gerekçesiyle 50 km ile sýnýrlandýrýlmasýna karar verdik. Bunu alýrken de tabi bazý verileri göz önüne aldýk. Çok ciddi tehlikeler oluyor, can kaybýna neden olacak kaza tehlikesi. 2015’ten bugüne kadar ortalama her yýl 85 trafik kazasý olmuþ ve tamamýnda da yaralamalý olmuþ. Her yýlýn ortalamasý yaralý sayýsý olarak ortalama 118, 7 yýlda 826 yaralý. 7 ölümlü kaza olmuþ. Her yýl 1 ölümlü kaza oluyor” dedi.

Baþkan Seçer, özellikle pandemiden sonra insanlarýn Adnan Menderes Bulvarý üzerinde bulunan parklarý kullaným oranýnýn 2 kat arttýðýný ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde daha vahim neticeli kazalarla karþýlaþmamak adýna bu kararý aldýk. Zaten 2021 yýlý Mersin Ulaþým Ana Planý’nda da; bizim de bu tabii ki istediðimiz bir durum; yayalaþtýrýlmýþ alanlarý artýracaðýz. Bundan sonra trafikte seyreden sürücülerimizin, Adnan Menderes Bulvarý’ndaki hýz sýnýrýnýn 50 km/saat olduðunu bilmesini ve buna uymalarýný arzu ediyoruz yayalarýmýzýn güvenliði açýsýndan” diye konuþtu.

3. Çevreyolu konusunda vatandaþlardan oldukça þikâyet aldýklarýný ifade eden Baþkan Seçer, kýsa sürede çalýþmalara baþlayacaklarýný ve 4. Çevreyolu gibi konforlu bir hale getireceklerini söyledi. Baþkan Seçer, kent genelinde 31 adet tek tip taksi durak kulübesi yapýlacaðýný bildirdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramý konserlerle kutlanacak

Seçer, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý’nda Büyükþehir Belediyesi olarak düzenleyecekleri etkinliklerin de duyurusunu yaptý. Cumhuriyetin 98. yýlýna yakýþýr bir biçimde bir dizi etkinlik yapacaklarýný ifade eden Baþkan Seçer, “Gençlerimiz konserlere çok raðbet gösteriyor. Onlar için 28 Ekim’de saat 20.00’de Tarsus Cumhuriyet Meydaný’nda Athena konseri, 29 Ekim’de Özgecan Arslan Barýþ Meydaný’nda saat 20.00’de yerel sanatçý topluluðumuz olan Necati ve Saykolar konseri devamýnda da Mor ve Ötesi konseri yapacaðýz. Her zaman olduðu gibi Cumhuriyet Bayramý’nda meþale yürüyüþümüzü de gerçekleþtirmiþ olacaðýz. Cumhuriyet Bayramýmýz þimdiden hepimize kutlu olsun” ifadelerini kullandý.

Baþkan Seçer, Adana Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrosu’nun 18 Ekim-1 Kasým arasýnda düzenleyeceði 6. Þehir Tiyatrolarý Festivali’ne, Mersin Büyükþehir Belediyesi Þehir Tiyatrosu’nun ‘Halktan Biri’ oyunu ile katýlacaðýný duyurdu.

“Mersin daha güçlü olsun”

Baþkan Seçer, yýllardýr tamamlanmayan Mersin Havalimaný, Pamukluk Barajý, Çeþmeli Otoban Yolu’na dair yapýlan çalýþmalarýn daha erken bitirilmesi için herkesin Mersin’i savunarak çaba sarf etmesi gerektiðini vurgulayarak, “Mersin daha güçlü olsun. Ben de biliyorum çok daha iyi olacak. Akýn var buraya gerçekten. Bakýn az önce bir toplantýda þu bana aktarýldý, ‘Son zamanlarda yabancýlarýn mülkiyet edinmek için raðbet gösterdiði illerin baþýnda Mersin þu anda ikinci sýradaymýþ.’ Birçoðu tapu kayýtlarýna geçirilmediði için görünmüyor bu. Apartman dairesi alýyorlar. Gelip burada yaþamak istiyorlar. Ruslar alýyor, onlar alýyor, bunlar alýyor. Bu ne demektir? Geliþen bir memleket burasý. Bunu görmemek mümkün mü?” dedi.

“Biz Mersin lobisini ayaða kaldýrmaya çalýþýyoruz”

Sürekli liman konusunu neden gündeme getirdiði konusunda bir kez daha deðerlendirme yapan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

“‘Limaný aðzýna pelesenk ettin’ diyorsun. Dört cümleyle söyleyeceðim. Doðu Akdeniz'de geliþmeleri bir yere yazýn. Bu lojistik krizinden sonra Avrupa’nýn tedarik zincirindeki bu krizleri deðerlendirin. Nereden mal almak istediðine bakýn. Çin, Amerikan ile iliþkilerinin gerilmesinden Amerika'nýn yeni bakýþ açýsýna bakýn. Çin’in yeni konseptinde, deniz ipek yolu konseptinde bu bölgeye bakýþ açýsýna bakýn. Benim ne demek istediðimi anlarsýnýz. Tabi ki liman diyeceðim. Senin topladýðýn verginin % 75’i limandan. Rakamlarý çýkartýn. Önemli bir kýsmý liman. Çünkü gümrük vergisi alýyorsun. Tütün, alkol vergisi Mersin’den alýnan 2. sýrada vergi. Sonra geliyor gelir vergisi, kurumlar vergisi. Þimdi bu rakamlara hakimseniz, elbette diyeceksiniz ki, ‘Baþkan doðru söylüyor.’ Ne diyeceðim ya?  Mevcut limanla avunalým. Biraz da büyütelim. Onlar servetine servet katsýn. Biz de ana konteyner limaný yapacaðýz diye bekleyelim, lobilerin gücüne maðlup olalým. Mersin lobisinden daha güçlü bir lobi varsa buyursunlar, galip gelsinler. Ama biz Mersin lobisini ayaða kaldýrmaya çalýþýyoruz. Hadi onun için ‘Hep beraber gidelim Ankara'ya’ diyoruz. Yani siz bir ortam hazýrladýnýz da ben ‘hayýr’ mý dedim? Gidelim anlatalým. Hepimiz o zaman Mersin’in avukatlýðýný yapalým. Býrakalým partilerimizi bir kenara. Benim arzu ettiðim bu.”

Baþkan Seçer, tarafýna borçlanma yetkisinin verilmemesiyle ilgili konuþarak, “Bana borçlanma konusunda yetki vermemeniz tamamen siyasi bir karardýr. Siz de bunun farkýndasýnýz” dedi.

“Aldýðým tüm kararlar idari karardýr”

Ýþçi çýkarma konusundaki eleþtirilere yanýt veren Baþkan Seçer, “Herkes iþine devam etsin ama benim belediyemin de topluma hizmet etmesi lazým. Belediyenin hizmet üretmesi lazým ve belediye baþkaný, kanunlar çerçevesinde; buraya iyi dikkat edin; idari tasarruflarda bulunabilir. Benim yaptýðým bir belediye baþkaný olarak tamamen halkýma hizmet odaklý, belediyemin insan kaynaðýný liyakat anlamýnda, kalite anlamýnda yükseltmek. Ben verim almak istiyorum. Aldýðým tüm kararlar idari karardýr. Dayanaðým yasalardýr, mevzuatlardýr. Onun dýþýnda zaten aldýðým idari kararlar mahkemeden döner. Muhtelif olaylar varsa, benim de kabul edemeyeceðim, lütfen bunlarý bana somut, isim isim bildirin” dedi.

“Bu para çok lüks bir para”

Büyükþehir Belediyesi envanterine kayýtlý helikopterin iþletmesinin yüksek maliyetli olmasý nedeniyle satýlmasý konusu gündeme geldi. Baþkan Seçer, 5 Nisan 2018’de 2,5 milyon dolara alýnan helikoptere heliport gibi diðer masraflarýyla birlikte bugünün parasýyla 45-50 milyon civarý bir bütçe harcandýðýna dikkat çekerek, “Bu para çok lüks bir para” dedi. 13 Aðustos 2019’a kadar Büyükþehir’de kalan helikopterin daha önce de satýþa çýktýðýný hatýrlatan Seçer, “Ýmkan yoktu, satamadýk. Çünkü süresinin dolmasý gerekiyordu. Artýk yasal engel kalmadý. Zaten komisyonumuz da böyle karar vermiþ” dedi.

Helikopteri daha sonra kiraya verdiklerini belirten Baþkan Seçer, kiraya verilme sürecine kadar helikopterin tüm giderleriyle belediyeye yaklaþýk 8-9 milyon gibi bir maliyeti olduðuna dikkat çekerek, “Helikopter sahibi olmakla kurtulmuyorsunuz. Heliportunuz olacak, orada görevlileriniz olacak, sorumlunuz olacak. Bu dünya standartlarýnda, uçuþ standartlarýnda böyle. Dolayýsýyla astarý yüzünden pahalý oluyor. Sadece biz göreve geldiðimizden bu helikopteri kiraya verdiðimiz süre içerisindeki masraf 3 milyon 657 bin lira bakým ücreti. Aylýk 228 bin TL’ye denk geliyor” dedi.

Kiraya verilene kadar helikoptere aylýk 228 bin TL para harcandýðýný belirten Baþkan Seçer, “Þimdi bunu vermiyoruz. Tabi bu arttý. Þimdi 350-400’lere çýktý, sadece bakým. Biz ne yaptýk? Aylýk ayda 30 saati barem aldýk, 30 saat uçtu kabul edip 420 bin lira alacaðýz. Aslýnda yeni revize edemiyoruz, biz o zamanki dolar kuruyla yaptýk. Önce çok kârlýydýk, þimdi Türk Hava Kurumu’nun durumu ortada olduðu için çok üzerlerine gitmek istemiyorum, alacaðýmýz da var. Ciddi de bir alacaðýmýz birikti” ifadelerine yer verdi. Helikopterin danýþmanlýk ücreti, aylýk bakým ve heliport gibi tüm kalemleriyle ciddi bütçelere sahip olduðunu hatýrlatan Seçer, Toroslar ilçesindeki heliportun Makine Ýkmal olarak kullanýlacaðýný sözlerine ekleyerek, “Ýþlevsel hale getireceðiz. Ýçinde muazzam vinçler yapýlmýþ, bir sürü para harcanmýþ ama boþ duruyor. Orayý da þimdi Makine Ýkmal olarak deðerlendirmiþ olduk, orada bir sorun kalmadý” dedi.

Göreve geldikten sonra helikopterle Anamur’a 2 defa uçtuðunu belirten Baþkan Seçer, heliporttan helikoptere, helikopterle de Anamur’a yaklaþýk 1,5-2 saatte vardýðýný söyledi. Onun yerine arabayla Anamur’a gitmeyi tercih ettiðini vurguladý. Bir Meclis üyesinin Mersin’de metrodan ve büyümeden bahsedilirken helikopterin de Büyükþehir Belediyesi’nde kalmasýný savunmasý üzerine konuþan Seçer, “Þimdi bunlar vizyonsuzluk falan deðil. Bunlar israf. Vizyonsuzluk ayrý bir þey. Hani ben metroya karþý çýkmayý vizyonsuzluk olarak deðerlendiririm. Bu baþka bir þey” dedi.  Ayný Meclis üyesinin Mersin’in Türkiye’de en çok vergi veren 5’nci kent olduðu ve zengin bir kent olduðunu belirtmesi üzerine de deðerlendirmelerini sürdüren Baþkan Seçer, “Bu kadar zengin kentsek 3 TL’ye niye yemek veriyoruz? Hep demiyor muyum bir paradoks? Þu kadar vergi ödüyorsun ama Adana’dan sonra gelir daðýlýmýnda 2’nci sýrada adaletsiz bir kentsin. Benim vicdaným kabul etmedi. O görüntü bile hoþ deðil, þýk deðil” diye konuþtu.

Meclis üyesinin, helikopterin deniz denetimlerinde de kullanýlabileceði yönündeki önerisine de deðinen Baþkan Seçer, “300 bin lira bir drone aldýk. Koordinatlarý belli. 300 bin lira. 3 milyon dolar. 300 bin lira. 300 bin liraya drone’la 59 milyon lira ceza yazdýk. Koordinat belli yani. Drone uçuruyorsun, sana gemilerin ne yaptýðýný gösteriyor. 300 bin TL’lik bir aygýtýn yapacaðý iþi ben niye milyon dolarlýk bir aygýtla yapayým? Bu fizibilite nasýl bir fizibilite?” diye sordu.

Ticari plakalarýn çekme süreleri 2 yýla çýkarýldý

Meclis’te ticari plakalarýn çekme sürelerinin uzatýlmasýnda 1 yýllýk süre 2 yýla çýkarýldý. Baþkan Seçer, “Birçok esnaf borçlarýný ödeyebilmek için taksi plakalarýný çekip, araçlarýný satma durumunda dahi kaldý. Bu nedenle de bize gelen bu teklifi deðerlendirdik. T, M, S, H, C plakalar hak kaybý yaþamasýn diye geçen sene 6 aydan 1 yýla çýkarmýþtýk biz bunu. Gelen bu tekrar talep üzerine de bu kez 1 yýldan 2 yýla çýkarýyoruz” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA