Gökçel’den Tarım ve Orman Bakanı’na: “Bu Şartlarda Sen Üretim Yapar Mısın?” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Gökçel’den Tarım ve Orman Bakanı’na: “Bu Şartlarda Sen Üretim Yapar Mısın?”

 

Gökçel’den Tarım ve Orman Bakanı’na: “Bu Şartlarda Sen Üretim Yapar Mısın?”

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Tarımda meydana gelen yıkım meydana geldiğini dile getiren Gökçel Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Bu şartlarda sen üretim yapar mısın?” diye tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine genel kurulda konuşma yaptı. Gökçel, Genel Kurul’da görüşülen bütçede üretimi artırmak için kaynak ayrılmadığını ifade etti. Çiftçilerin borç yükünün arttığını kaydeden Gökçel, “Çiftçi Bağ-Kur'unu ödeyemiyor, gübre alamıyor, zirai ilaç alamıyor, yem, tohum, fide alamıyor. Çiftçi borçları AKP döneminde 70 kat arttı. Yani şu anda 200 milyar liranın üzerinde çiftçi borcu var. Bu borçlarla alakalı bu bütçede bir kaynak var mı? Üretimi artıracak bir stratejiniz var mı?” diye sordu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin daha önce “Bizim ülkemizde bu sezon zarar ettim çiftçi yok” sözlerini hatırlatan Gökçel, “Sizin döneminizde mutsuz çiftçi yokmuş, öyle diyor Bakan. AKP iktidarında en az 3 milyon hektar arazi tarım dışına çıktı. Türkiye’de tarımın geldiği nokta bu. Kimmiş mutlu olan?” dedi. AKP’nin ithalat politikasını eleştiren Gökçel, “Merak ediyorum Sayın Bakan, siz hangi ülkenin Tarım Bakanısınız? Mutlu çiftçi varsa sizin tarım ürünleri ithal ettiğiniz ülkelerin çiftçileri mutlu. Benim çiftçim 10,5 liraya mazot ve Dap ve Üre gübresini 14,5 liraya alıp, yemi 200 liraya alıp bir de üretimi nasıl yapacak? Hiç düşünüyor musunuz bunları? Bunlarla ilgili nasıl bir önlem alacaksınız? Size soruyorum arkadaşlar, İçinizde bu şartlarda üretim yapacak bir babayiğit var mı? Sayın Bakan, sen yapabilir misin bu şartlarda bu üretimi?” dedi.

Çiftçinin Tarlası İcradan Satılık

Çiftçilerin borçları sebebiyle büyük bir krizde olduğunu dile getiren Gökçel, “AKP iktidarında en az 3 milyon hektar arazi tarım dışına çıktı. Siz çiftçinin traktörünü haczettiniz, tarlalarını haczettiniz, ahırdaki hayvanlarını haczettiniz; yetmedi, borcundan dolayı çiftçiyi hapse attınız, hapse. Ziraat Bankasının internet siteleri icradan satılık tarla ilanlarıyla dolu arkadaşlar, tarla ilanlarıyla. İşte, bu Bakanın tarımı getirdiği durum bu. Çiftçi kazanıyorsa bu ilanlar neyin nesi Sayın Bakan? Siz Türk çiftçisini bitirdiniz. AKP döneminde 114 milyar dolar tarımda ithalat yapıldı, işte siz busunuz” diye tepki gösterdi.

Pazarda Çeyrek Lahana Dönemi

Üretimin azalmasıyla bir gıda krizinin baş gösterdiğini vurgulayan Cengiz Gökçel, “insanlarımız un alamıyor, süt, peynir alamıyor, yumurta alamıyor, yağ alamıyor. Hele ekmeği 1 lira ucuza almak için saatlerce kuyrukta bekliyor vatandaşlarımız. Burada arkadaşlar, bazı arkadaşlar da diyor ki: "Siz üretimi artırmadığınız için kuyrukta bekliyor." Değerli arkadaşlar, insanlar ertesi gün bayat emek alıyor yarı fiyatına diye. Ülkeden haberiniz olsun haberiniz

Haberiniz var mı? Simitçiler artık yarım simit satmaya başladı. Ben bir Türk vatandaşı olarak bundan utanıyorum, bilmem sizler utanıyor musunuz? Dün bir pazarcı pazarda `Çeyrek lahana sattım` diye bas bas bağırdı. Bir çiftçi olarak ben bağırıyorum `Yandım` diye vatandaş pazardan ürün alırken bağırıyor. Bu ülkeyi getirdiğiniz hâl ortada. Utanın artık utanın. Bu işleri düzeltemezseniz bu işlerden vazgeçin” dedi.

Çiftçi Borçlarının Faizini Sileceğiz

Konuşmasında çiftçilere seslenen Gökçel, çiftçilerin sorunlarını çözeceklerini söyledi. Gökçel; “Çiftçi borçlarının faizini sileceğiz, tarımı programlayacağız, tarımsal üretim hamlesi başlatacağız. (CHP sıralarından alkışlar) Yeniden tarım ürünlerinde ihracat yapan tarım ülkesi olacağız. Millî gelirin yüzde 1'i oranında çiftçimize destek vereceğiz, analarının ak sütü gibi helal bir para bu. Çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV'yi kaldıracağız. Tarımsal elektrikten vergileri arındıracağız. İktidar bir yıldır atama yapmıyor; her köye ziraat mühendisi, veteriner, tekniker, teknisyen göndereceğiz, gübreyi ucuzlatacağız, üretimi artıracağız, çiftçinin yeniden ihya olmasına, ihya edilmesine katkı yapacağız, birlikte üreteceğiz ve hakça bölüşeceğiz” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA