NÜKLEER ENERJİNİN EN BÜYÜK 7 DEZAVANTAJI | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
NÜKLEER ENERJİNİN EN BÜYÜK 7 DEZAVANTAJI

 

NÜKLEER ENERJİNİN EN BÜYÜK 7 DEZAVANTAJI

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

Hızlı kentleşme ile birlikte dünya nüfusu ve ekonomisindeki büyüme, önümüzdeki yıllarda enerji talebinde önemli bir artışa neden olacaktır.  Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 2050'ye kadar 9,7 milyara çıkacağını tahmin ediyor. Dünyanın gelecekte önemli ölçüde artan enerji arzına, özellikle de temiz bir şekilde üretilmiş elektriğe gereksinimi olacak.

Dünya elektriğinin yaklaşık %10'unu ve OECD ülkelerinde elektriğin %18'ini sağlayan nükleer enerjinin ciddi dezavantajları vardır. Her şeyden önce tam güvenli nükleer enerji yoktur. Doğanın merhametine kalan bir gerçek vardır.

Nükleer enerji yapılanmasındaki dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir:

* Uranyumun çıkarılması, özellikle uranyum kıt bir kaynak olduğu için çok uzun bir süreçtir. Uranyumdan kaynaklanan zararlı radyasyon seviyelerini önlemek için gerekli güvenlik önlemlerini almak zorlu bir uygulamayı gerektirir.

* Yeni nükleer santraller inşa etmek, özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok büyük bir yatırımdır.  Bununla birlikte, nükleer seçenek dünyadaki ülkelerin çoğu için geçerli olmayabilir.  Ayrıca inşa edilmeleri 5-10 yıl sürer.

* Nükleer atıkların uygun şekilde muhafaza edilmemesi, radyoaktif yan üründen kontaminasyona (radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması) neden olabilir.

* Bazen nükleer reaktörler kapatılır ve bu tesisler kaldırılamayacak kadar büyük ve edilgendir. Bunlar, değerli arazi alanını kaplarlar ve çevredeki alanları kirletme potansiyeline sahiptirler.

* Five Mile Island ve Fukushima gibi nükleer felaketlerden yıllar veya on yıllar sonra bile, insan yaşamı üzerindeki etkisi gözlemlenmeye devam ediyor. Çocuklar hala bu olayların neden olduğu radyasyondan kaynaklanan fiziksel ve nörolojik kusurlarla doğuyorlar.

* Uranyumun sınırlı arzı ve sahip olduğu tehlikeli etkiler nedeniyle nükleer enerji yenilenebilir bir kaynak olarak sınıflandırılamaz.

* Nükleer güce karşı başka bir argüman, nükleer enerjinin kötüye kullanılması riskinde yatmaktadır.  Silah ve bomba üretiminde olduğu gibi. Sevgi ile bilgi birlikte olursa güzeldir. Örnek: Atom bombası bilginin eseridir.

Alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjidir. Ancak, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi Türkiye'de hala yeterince anlaşılabilmiş değildir.
Türkiye’nin ilk nükleer santrali AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’ni  yap-işlet-devret modeliyle Ruslara yaptırmasının ne kadar yanlış bir tercih olduğu bugün görülmektedir. Finansman, maliyet, teknoloji ve güvenlik sorunları Türkiye’yi endişeye düşürmektedir.


ahmetakinmersin@gmail.com
www.ahmetakin.com.tr



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA