DÜNYA BİTER, FOSİL YAKITLAR BİTMEZ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
DÜNYA BİTER, FOSİL YAKITLAR BİTMEZ

 

DÜNYA BİTER, FOSİL YAKITLAR BİTMEZ

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

Günümüzde dünya enerji üretiminde öncelikli kaynaklar petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır. Özellikle doğalgazın çevreyi daha az kirletmesinden dolayı enerji üretimindeki payı gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. İkinci sırada kullanımı gittikçe azalan maden kömürü ve üçündü sırada üretim ve tüketimi hızla artan doğalgaz bulunmaktadır. Her dönem belirli bir enerji kaynağı önem kazanmıştır. Kömürün yerini zamanla petrol almış ve sonraki yıllarda doğalgaz önem kazanmıştır. Önümüzdeki yıllarda ise alternatif enerji kaynakları değer kazanacaktır.

Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Birincil enerji kaynaklarından kullanım oranları; %33,1 petrol, %30,3 kömür, %23,7 doğalgaz, hidrolik ve diğer yenilenebilir %8, nükleer enerji %5. Petrol ve gaz enerjisinin ana alternatifleri nükleer enerji, güneş enerjisi, etanol ve rüzgar enerjisidir.  Fosil yakıtlar, küresel ve yerel enerji piyasalarında hala bu alternatifleri gölgede bırakıyor, ancak endüstriler sürdürülebilirliğe ve daha yeşil iş uygulamalarına yöneldikçe, kullanımlarını artırmak için önemli bir kamu ivmesi var.

Alternatif enerji biçimlerinin fosil yakıtlarla olan verimlilik ve maliyet unsurlarında dezavantajlı konumda olması, bu alanda daha fazla araştırma ve geliştirme meydana geldikçe ve ekonominin arz ve talep yasaları nihayetinde geleneksel fosil yakıtlarla rekabet edebilmek için fiyatları aşağı çektikçe, birçok petrol alternatifi ürün patlama yapacaktır. 

Fosil yakıt çağından çıkmanın önündeki engellerin çoğu pratik olmaktan çok politiktir.  Bugün, insanların kullandığı hemen hemen her hizmet ve tüketicilerin satın aldığı her ürün, nasıl yapıldığına veya teslim edildiğine dair bir yerde bir fosil yakıta sahiptir.

Fosil yakıtlara olan talep düşüyor, ancak yine de endüstri yoğun ısı gerektiren işlemler için bazı fosil yakıtlar onlarca yıl kullanılacak. Ulaşım sektörü bazı gemilere ve uçaklara güç sağlamak için hidrokarbon yakıtların yüksek enerji yoğunluğundan vazgeçemeyecek.

Yılda 50 milyar dolar petrol, doğalgaz, kömür ve türev ürünlere para ödeyen Türkiye için alternatif enerji kaynakları büyük önem taşımaktadır. Çernobil ve Fukuşima gibi olaylar hala birçok insanın kafasında yanlış giden nükleer enerjinin yara izi bırakan örnekleridir ve nükleerin bir petrol alternatifi olma ihtimalini psikolojik olarak kabullenmeyi zorlaştırmaktadır.

Güneş ve rüzgar enerjisi de iki popüler yenilenebilir enerji kaynağıdır. Doğal kaynaklardan gelen güce dayanırlar. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri yapımında kullanılan temel malzemelerin artan fiyatlarına rağmen, kapasitesinin yükseleceği tüm zamanların en yüksek seviyesini aşacağı tahmin ediliyor. Fosil yakıtlardan yenilenebilir, temiz enerjiye tam geçiş bir gecede olmayacak, ancak gereksinim daha acil hale geliyor.

ahmetakinmersin@gmail.com

ahmetakinmersin@gmail.com



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA