MESKÝ’NÝN MAYIS AYI OLAÐAN GENEL KURULU’NUN 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDýK GÜVENLIÐI EÐITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKÞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAÞKAN SEÇER, TARSUS HALKý ILE IFTAR YAPTý  21:52  SEÇER: “BÝZ HERKESÝ KUCAKLIYORUZ, HERKESÝ AÝLEMÝZDEN BÝLÝYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAÞýN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAÞA)! LEVE PALESTINA’NýN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAÞýYACAK  21:10  YEÞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALýÞTAYý DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞMA GRUBU ÝSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIÐIT “AVRUPA KADýN BASKETBOLUNUN KALBI YENIÞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAÐý SAÐLANMALý   11:37  BAÞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUÞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELÝÞÝM MERKEZÝ’NDE SEVGÝ DOLU ETKÝNLÝK 
MESKÝ’NÝN MAYIS AYI OLAÐAN GENEL KURULU’NUN 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

 

MESKÝ’NÝN MAYIS AYI OLAÐAN GENEL KURULU’NUN 2. BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

“% 168’LÝK KUR ARTIÞI OLMASAYDI BORÇ TOPLAMIMIZ 1 MÝLYAR 86 MÝLYON DEÐÝL 743 MÝLYON OLACAKTI”

MESKÝ’nin Mayýs ayý Olaðan Genel Kurulu’nun ikinci birleþiminde kentsel dönüþüm konusunda uyarýda bulunan Baþkan Seçer, “Aletleri, makinalarý sokarak bilinçsiz bir þekilde yaptýðýmýz yýkýmlar çevre açýsýndan son derece sýkýntýlý olabilir. Asbest uyarýsý yapmak istiyorum. Bu yýkým iþlemlerinin yasalara uygun þekilde olmasý gerekiyor” dedi.

MESKÝ’nin Ýller Bankasý’nda bekleyen projeleri hakkýnda da konuþan Baþkan Seçer, “Bu, Ýller Bankasý’nýn bize saðladýðý bir kredi ya da hibe deðil. Bizim Mersin’de çektiðimiz mülteci yüküne karþýlýk Fransýz Kalkýnma Ajansý’nýn saðladýðý krediler, hibeler. Ýller Bankasý, AFD ile ilgili belediye arasýndaki koordinasyonu saðlýyor” diye konuþtu.

Baþkan Seçer, MESKÝ’nin 752 milyon liralýk devralýnan borcunun kur artýþlarý sebebiyle 1 milyar 86 milyona yükseldiðini belirterek, “119 milyon devralýnan Euro bazýndaki borç, þu anda 64 milyon Euro’ya düþmüþ. Euro bazýnda bakarsanýz borçlarýmýz düþüyor. TL bazýnda bakarsanýz yükseliyor. %168’lik bir kur artýþý olmasaymýþ, yeni yaptýðýmýz yatýrýmlara raðmen iç ve dýþ borç toplamýmýz 1 milyar 86 milyon deðil 743 milyon seviyelerinde olacakmýþ” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (MESKÝ) Genel Müdürlüðü’nün Mayýs ayý Olaðan Genel Kurul Toplantýsý Ýkinci Birleþimi, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda yapýldý. Baþkan Seçer, MESKÝ’nin 752 milyon liralýk devralýnan borcunun kur artýþlarý sebebiyle 1 milyar 86 milyona yükseldiðini belirterek, “% 168'lik bir kur artýþý olmasaymýþ, yeni yaptýðýmýz yatýrýmlara raðmen iç ve dýþ borç toplamýmýz 1 milyar 86 milyon deðil, 743 milyon seviyelerinde olacakmýþ” diye konuþtu.

“Vatandaþlarýmýzýn su sayaçlarý ve borularýný soðuktan izole etmelerini istiyoruz”

Toplantýnýn dilek ve temenniler bölümünde deðerlendirmelerde bulunan Baþkan Seçer, yüksek rakýmlý bölgelerde kýþ aylarýnda don olaylarýnýn su sayaçlarýna zarar verdiðini ifade etti. Baþkan Seçer, vatandaþlarýn sayaçlarý doðru ekipmanlarla koruyabileceklerini vurgulayarak, þunlarý söyledi:

“Yüksek rakýmlý bölgelerde, özellikle kýþýn sert geçtiði, don olaylarýnýn olduðu bölgelerde su sayaçlarýmýz buzlanma ve donma sebebiyle zarar görüyor. Geçtiðimiz kýþ ayý da çok þiddetli yaþandý. 2021 yýlý için 3 bin 99 adet su sayacý donarak zarar gördü. Bunlarla ilgili 2022 yýlýnda 2 bin 751 adet su sayacý için deðiþim talebi geldi. Biraz sýkýntýya düþtük ama aþýyoruz. Bu deðiþimleri hýzla gerçekleþtiriyoruz. Çünkü yayla sezonu da geldi. Uzun süredir yaylalardaki evlerine gitmeyen yurttaþlar bu durumla karþýlaþýnca bize de dönüþleri, þikayetleri arttý. Biz de bu sorunun üstesinden geleceðiz ancak gelecek yýllar için bir uyarýda bulunmak isteriz; su sayaçlarýný, su borularýný doðru ekipmanlarla izole etmek gerekiyor. Yayla iniþlerinde, yaz sonlarýnda vatandaþlarýmýzýn hem su sayaçlarý hem su borularýný uygun malzemelerle soðuktan koruyacak þekilde izole edip daha sonra yayla sezonunu bitirmelerini istiyoruz. Bu hem kendileri açýsýndan hem kurumumuz açýsýndan önemli bir tedbir çalýþmasý olur.”

“Kentsel dönüþümde yýkým iþlemlerinin yasalara uygun þekilde olmasý gerekiyor”

Kentsel dönüþüm çalýþmalarýyla ilgili de uyarýda bulunan Baþkan Seçer, “Kentsel dönüþümle ilgili bir uyarýda bulunmak istiyorum. Eski alanlarý ortadan kaldýrma iþlemleri yani eski binalarýn yýkým iþlemleri çok önemli. Aletleri, makinalarý sokarak bilinçsiz bir þekilde yaptýðýmýz yýkýmlar çevre açýsýndan son derece sýkýntýlý olabilir. Asbest uyarýsý yapmak istiyorum. Bu konuda da buradan Mersin Büyükþehir Belediyesi de dahil tüm kurumlarý uyarýyorum. Bu yýkým iþlemlerinin yasalara uygun þekilde olmasý gerekiyor. Daha önce de farklý yerlerde müteaddit defalar bu uyarýyý yapmýþtýk. Yeniþehir’de uygulandýðýný gördüm bir bina yýkýmý sýrasýnda, sahilde. Ayný þekilde kentsel dönüþüm alanlarýnda da bu hassasiyetin olmasý kentimiz açýsýndan son derece önemli” diye konuþtu.

“Ýller Bankasý, AFD ile ilgili belediye arasýndaki koordinasyonu saðlýyor”

Bir Meclis üyesinin geçtiðimiz hafta gerçekleþen Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný ve Ýller Bankasý Genel Müdürünün de yer aldýðý Mersin ziyaretinde, Mersin’in bekleyen altyapý projeleri ile ilgili bilgi aldýklarýný ifade etmesi üzerine Baþkan Seçer, giriþimlerinden dolayý Meclis üyesine teþekkür etti. Ýller Bankasý’nda bekleyen Mezitli Ýçmesuyu Projesi’nde kamulaþtýrma ile ilgili problem olduðu yönündeki eleþtiriye yanýt veren Baþkan Seçer, “Bizim orada imza altýna aldýðýmýz 39 milyon 150 bin Euro’luk bir yatýrým karþýlýðý hibe kredisi söz konusu. Bunlardan bir tanesi 15 milyon Euro’luk kredi; Tömük’te Arpaçbahþiþ bölgesinde. Burasý da çok önemli. Geçen yine genel kurulda bunu söyledim. Ýkincisi Kazanlý-Homurlu hattý; burada 7 milyon hibe FRIT II kapsamýnda. Þimdi burayý atlamamak lazým arkadaþlar. Arada bir hatýrlatma yapayým. Bu hibe, kredi Ýller Bankasý’nýn bize saðladýðý ya da Türkiye Cumhuriyeti devletinin saðladýðý bir kredi ya da hibe deðil. Bunun altýný çizelim. Burasý çok önemli. Bizim Mersin’de çektiðimiz mülteci yüküne karþýlýk AFD’nin; Fransýz Kalkýnma Ajansý’nýn; Avrupa Birliði’nin saðladýðý krediler, hibeler. Ýller Bankasý’nýn ya da Ýller Bankasý’nýn baðlý olduðu Bakanýn, Bakanlýðýn buradaki rolü; koordinatör görevi. Ýller Bankasý, AFD ile ilgili belediye arasýndaki koordinasyonu saðlýyor. Müþavir firmalarý var AFD’nin. Onlar bu çalýþmalarý yürütüyor. Ýller Bankasý da burada koordinasyon görevini saðlýyor” dedi.

Homurlu ve Kazanlý kanalizasyon projeleri ile Tömük ve Arpaçbahþiþ projelerinin detaylarý hakkýnda bilgi veren Baþkan Seçer, þöyle devam etti:

“Diðer üçüncü bir hibe; Mezitli 17 milyon 150 bin Euro’luk. Hepsi çok önemli. Tömük-Arpaçbahþiþ; çok önemli. Nüfus çok arttý. Yazlýkçý bölge, tatil bölgesi. Çok sayýda konut var, yenileri yapýlýyor, yeni göçler alýyor. Önceden yaz nüfusu yoðundu, þimdi hem kýþ hem yaz nüfusu yoðun olmaya baþladý. Orada kanalizasyon arýtma sistemimiz yok. Bu çok önemli. Yine Kazanlý-Homurlu Akdeniz biliyorsunuz söylememe gerek yok. Ve Mezitli; yani þehir merkezinde içme suyu þebekesinde saðlam hat kalmadý. Çok arýza veriyor, çok yoruyor bizi. Bunun yanýnda vatandaþlar haklý olarak yýpranan yollarýn Büyükþehir’e ait olan ya da ilçe belediyesine ait olan yollarýn yapýlmasýný geciktirdiðimiz için tepki gösteriyor. Ama biz de þöyle haklý olduðumuzu görüyoruz; bu proje geciktikçe biz bu yolu yapmadýkça etrafa rahatsýzlýk veriyoruz. Ancak ben girip o yollarý yapsam, 6 ay sonra da orayý kazsam, içme suyu þebekesini döþesem, bu sefer vatandaþ yine haklý olarak; ‘bu ciddi bir kaynak israfý’ diyecek. Asfaltý dök, 6 ay sonra gir tekrar o güzelim çalýþmalarý yerle bir et. Bu bizi sýkýntýya sokuyor; yani bir taraftan sistemin çökmüþ olmasý, diðer taraftan üst yapýda bir hareket alanýmýzýn olmamasý, kýsýtlamasý. Bütün mesele bundan ibaret. Giriþimlerimizden dolayý teþekkür ediyorum. Umut ediyorum Bakanlýk nezdindeki giriþim bu sorunlarýn çözümü açýsýndan bize zaman kazandýracak, daha kýsa bir sürede olacaktýr.”

“Yörüklerimizin iþini kolaylaþtýracak çalýþmalarý yarýn baþlatýyoruz”

Çamlýyayla’da Yörüklerin kýra çýkma sorunu ile ilgili de çalýþmalar yapacaklarýný ifade eden Baþkan Seçer, “Bu konuda malumatýmýz var zaten. Her yýl olduðu gibi bu yýl da bu çalýþmalarý arkadaþlarýmýz yapýyor. Çamlýyayla’da Yörüklerin kullandýklarý o güzergahta sýkýntý yaþandýðýný biliyoruz. Yörüklerin iþini kolaylaþtýracak çalýþmalarý yarýn baþlatýyoruz” diye konuþtu.

“Gider bütçesinin gerçekleþme oraný % 94’e çýktý”

MESKÝ’nin 2021 Mali Yýlý Kesin Hesabý ile ilgili bir deðerlendirme yapan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

2020 yýlýnda bizim gelir bütçesindeki gerçekleþme oranýmýz % 95’ti. Bu yýl için % 89 düzeyinde gerçekleþtirmiþiz. 2020 yýlýnda gider bütçemizin % 89’unu gerçekleþtirmiþiz. 2021’de bu oran % 94’e çýkmýþ. Daha yüksek bir gerçekleþme oraný var. 2 yýl arasýndaki fark da gelir toplamýnda % 26 artýþýmýz olmuþ ama giderlerimizde % 45 bir artýþ söz konusu. Teþebbüs ve mülkiyet gelirleri; en düþük gerçekleþme ya da bir önceki yýla göre en düþük artýþ oranýnýn gözlendiði kalem % 12 ile bu. Bunun sebebi hibelerimizin eklediðimiz þekilde gerçekleþmemesi, bir de yapýlandýrmalardan kaynaklý gelir düþüklükleri. Tabi bunlar yasalar çerçevesinde yaptýðýmýz yapýlandýrmalar. Giderlerimizde artýþ var. Yalnýz gider kalemleri içerisinde olumlu gördüðümüz artýþlar bunlar. Bir tanesi sermaye giderleri. Bunda % 98’lik bir artýþ var. Sermaye giderleri demek yaptýðýmýz yatýrým demek. 2 katýna çýkmýþ. Yatýrýmlar içerisinde burada kullandýðýmýz malzeme, alet, ekipmanýn da belli bir kýsmýný kapsayan mal ve hizmet alýmýnda da % 30’luk bir artýþ olmuþ ve faiz giderlerinde kur farklarýndan dolayý artýþ olmuþ.”

Ýç ve dýþ borcu birlikte deðerlendireceðini belirten Seçer, “2022’ye devreden bilançomuz þu. 538 milyon 688 bin TL bazýnda borç devrimiz var. Cari borçlar, emanetler kýsmýndaki krediler ve cari harcamalar, hepsi bunun içerisinde. 2019’da 330 milyon TL yuvarlak hesap devralmýþýz. Bu 538 milyona evrilmiþ. Toplam olarak þu an yýlsonu itibari ile de 33 milyon 528 bin Euro borcumuz var, bu yýlbaþý itibari ile 67 milyon Euro’dan kalan. Demek ki 33 milyon 410 bin Euro’luk kýsmýný ödemiþiz. Ama gelin görün ki TL bazýnda 752 milyon lira devralýnan borç 1 milyar 45 milyon lira düzeyinde 31.12.2021 itibariyle. Ve bunun da Euro karþýlýðý 69 milyon” dedi.

“119 milyon Euro devraldýk, 20 Mayýs itibariyle 64 milyon borcumuz var”

Baþkan Seçer, MESKÝ’nin mali verilerini tablo üzerinden tek tek anlatarak, þu ifadeleri kullandý:

“Göründüðü gibi 330 milyon liralýk eski borçtan 8 milyon lira kalmýþ. Yeni yaptýðýmýz borçlanmalardan 530 milyon lira, toplamda 538 milyon bir borcumuz var. 20 Mayýs itibariyle, yani birkaç gün önce itibariyle MESKÝ’nin tablosu. 32 milyon 446 bin Euro bazýnda borcumuz var. Bunu da hatýrlayacaðýnýz gibi 67 milyon Euro olarak 2019'un 31 Mart sonrasý devraldýðýmýz borç idi. Burada da görüleceði gibi 752 milyon liralýk devralýnan borç, 1 milyar 86 milyona evrilmiþ. 119 milyon devralýnan Euro bazýndaki borç, þu anda 64 milyon Euro’ya düþmüþ. Euro bazýnda bakarsanýz borçlarýmýz düþüyor. TL bazýnda bakarsanýz yükseliyor. % 168'lik bir kur artýþý olmasaymýþ, yeni yaptýðýmýz yatýrýmlara raðmen iç ve dýþ borç toplamýmýz 1 milyar 86 milyon deðil, 743 milyon seviyelerinde olacakmýþ. Bizim ödediðimiz 3 yýldaki kur farký tutarý TL bazýnda 445 milyon 559 bin lira. Bu da her Euro ile borçlu olan, Euro ile yatýrým yapan, Euro bazlý emtia alan ya da Euro'dan, dolardan etkilenen, emtialarda çalýþan bütün kurumlarý olduðu gibi Mersin Su ve Kanalizasyon Ýdaresi'ni de etkilemiþ durumda. Sabit fiyatlarla çok iyi noktada olduðumuzu görüyorsunuz. Cari fiyatlarla artýþ gibi görünüyor ama oysa mukayese açýsýndan Euro bazlý deðerlendirme yapacak olursak, þu anda 64 milyon Euro seviyesinde bir borcumuz var 20 Mayýs itibariyle. Zaten biz bunu o günkü döviz kuruyla hesapladýðýnýzda 119 milyon devralmýþtýk. Devraldýðýmýzda tabii ki dolar kuru 6,3 TL þu anda en son 16,8 TL. Mersin Su ve Kanalizasyon Ýdaresi’nin tablosu budur, mali verileri bundan ibarettir.”

Baþkan Seçer, MESKÝ Genel Müdürlüðü 2021 Mali Yýlý Kesin Hesabýyla ilgili maddenin kabul edilmesi üzerine; “Mersin Su ve Kanalizasyon Ýdaresi Genel Müdürlüðü 2021 yýlý mali yýlý kesin hesap oylamasýný tamamladýk. Çok teþekkür ediyorum Meclisimize, kabul edilmiþtir” dedi.

Genel Kurul’da Devlet Su Ýþleri (DSÝ) ile Mersin Büyükþehir Belediyesi arasýnda imzalanacak olan protokol için Baþkan Vahap Seçer’e yetki verilmesi konusu da gündem dýþý görüþülerek, oy birliðiyle kabul edildi. Konu ile ilgili Meclis üyelerine detaylý bilgi veren Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

“Konu; Mersin Ýçme Suyu Ýsale Hattý 2. Kýsým Ýnþaatý; Berdan Su Havzasý’ndan alýnan. Biliyorsunuz burayla ilgili ilk protokol 1975 yýlýnda DSÝ ile yapýlmýþ. O zamanýn Mersin Belediyesi, 1975 yýlý. Yani Büyükþehir olmadan önce. Bu isale hattý 2. Kýsým inþaatýn ihalesi 2003 yýlýnda yapýlmýþ; DSÝ yapýyor. Geçici kabulünü 2005 yýlýnda yapýyor. Biz de herhangi bir protokol, mutabakata varmadan hizmete alýyoruz 2006 yýlýnda; DSÝ’nin 2003 yýlýnda ihale ettiði bu isale hattýný. Çünkü bunun kesin kabulü 2019 yýlýnda yapýlmýþ. Bu kadar süre geçmiþ, geç yapýlmýþ. Ancak, 1975 yýlýnda yapýlan protokol gereði vade tarihi diyor ki; ‘tesisi iþletmeye aldýðýnýz andan itibaren 30 yýl içinde bunu ödeyeceksiniz.’ Bu tesisin kesin kabulü 2019'da yapýldýðý için bu süre içerisinde bu taksitlendirme protokolü yapýlmýyor ve belediye de hiç para ödemiyor. 2019 yýlýnda kesin kabul yapýldýktan sonra 2021 yýlýnýn Aðustos’unda DSÝ MESKÝ’ye diyor ki; ‘senin 2006’dan bu yana ödeyeceðin taksit var; 6 milyon 543 bin lira. Bunu öde bize.’ Biz de diyoruz ki; ‘ya bu hesapta olmayan bir þeydi. Bunu birden ödememiz bizi sýkýntýya sokar.’ Görüþüyoruz DSÝ ile. DSÝ de diyor ki; ‘o zaman aramýzda bir protokol yapalým.’ Geldik 2022 yýlýna; aradan 15 yýlý bitirdik, 2006’dan bu yana. O 15 yýllýk birikimi aramýzda bir ödeme planý ile karþýlýklý mutabakat yapacaðýz. 15 yýllýk biriken 6 milyon 543 bin lira borcu bu þekilde ödeyeceðiz. Zaten kalan 15 yýl. Kalan 15 yýlý da bundan sonra yine her yýl uygun taksitlerle ödeyeceðiz. Bunun imza yetkisi Baþkan’a veriliyor. Konu bundan ibaret. Biz DSÝ ile de zaten konuþtuk, mutabakata vardýk. Bir protokol yapacaðýz. Hazýrlamýþýz da imza atmam lazým. Meclis yetkisine ihtiyaç var. Her þey görüþüldü, DSÝ ile anlaþýldý. Bir sorun yok.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA