BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN KASIM AYI BÝRÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN KASIM AYI BÝRÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

 

BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE MECLÝSÝ’NÝN KASIM AYI BÝRÝNCÝ BÝRLEÞÝMÝ YAPILDI

SEÇER: “TOPLU TAÞIMADA YÜZDE 76 SÜBVANSÝYON UYGULUYORUZ”

Mersin Büyükþehir Belediye Meclisi’nin Kasým ayý 1. Birleþim Toplantýsý, Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. Meclis’te birimlerden gelen 49, komisyonlara havale edilen 12 olmak üzere 61 madde görüþüldü. Maddelere geçilmeden önce Baþkan Seçer, gündem dýþý konular hakkýnda Meclis Üyeleri’ne söz hakký verdi.  

Mersin genelinde 4 bin mezarlýk olduðunu ve bunlarýn 2 bin tanesinin aktif olarak kullanýldýðýný kaydeden Baþkan Seçer, mezarlýklarla ilgili hiçbir problemin olmadýðýný belirtti.

Mezbahane sorununun kesinlikle çözülmesi gerektiðini belirten Baþkan Seçer, “Bu insanlar bu iþi yapýyorsa denetim þart. Uygun bir hayvan pazarý yapýlmasý ve uygun bir yer bulunmasý da lazým” dedi.

Etüt ve Projeler Dairesi Baþkanlýðý ile Fen Ýþleri Dairesi Baþkanlýðý’nýn tek elden yönetilmesi konusunda deðerlendirmede bulunan Baþkan Seçer, “Birbiri ile iç içe olan iki dairenin ayrý daire baþkanlýklarý altýnda faaliyet göstermesi, denetim ve projeler konusunda sýkýntý yaratýyor” diye konuþtu.  

Baþkan Vahap Seçer, gündem dýþý konularla ilgili meclis üyelerinden gelen sorularý yanýtladý. Mezarlýklarla ilgili kapsamlý bir açýklama yapan Baþkan Seçer, özellikle kýrsal alanlarda mezarlýklarla ilgili sorunu, yýl sonuna kadar bitireceklerini ifade etti. Mersin genelinde 4 bin mezarlýk olduðunu ve bunlarýn 2 bin tanesinin aktif olarak kullanýldýðýný kaydeden Baþkan Seçer, “Tarsus’ta mezarlýk sorunu kalmadý. Anayurt’un ihalesi 5 Aralýk’ta yapýlacak. Buluklu Mezarlýðý’ný da yakýn zamanda devreye alýnca sorun kalmayacak. Kýsacasý mezarlýklarla ilgili hiçbir problemimiz yok” dedi.

Sokak köpeklerinin vatandaþlara zaman zaman sýkýntý yaratabildiðine dair yapýlan deðerlendirmeye de yanýt veren Baþkan Seçer, “Bizim uhdemizde bulunan barýnaklar, geçici rehabilitasyon yerleri. Bakýma ihtiyacý olanlarýn yaralarýný tedavi ettikçe, tekrar doðaya salmamýz lazým. Radikal bazý düzenlemelerin yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum” dedi.

“Toplu taþýma maliyetinin yüzde 76’sýný sübvanse ediyoruz”

Ulaþým ücretleri konusunda, toplu taþýma giderlerinin yüzde 76’sýný kendilerinin karþýladýðýný vurgulayan Baþkan Seçer, “Normalde 100 liralýk bir toplu taþýma masrafýnýn 50 lirasýný yolcudan almamýz, 50 lirasýný da belediyenin sübvanse etmesi gerekir. Biz þu anda vatandaþlarýn yaþadýðý hayat pahalýlýðýndan dolayý, sübvanse oranýný yüzde 76’lara kadar çektik. Çünkü bu hizmet sonuçta sosyal bir politika” diye konuþtu.

Baþkan Seçer ayrýca, 25 kilometrenin üstünde seyahat eden öðrencilerin seyahat ücretlerinin de 1 liraya çekilmesi konusunun UKOME’de görüþülmesini istedi.  

Amatör Spor Kulüpleri’ne nakdi yardýmlarýn Aralýk ayýnýn baþýnda verileceðini ve harcamalarýný ona göre yapsýnlar diye bu durumu kulüplere bildirdiklerini ifade eden Baþkan Seçer, bir baþka gündem dýþý konu olan Karamancýlar Konaðý’nýn restorasyon çalýþmalarý hakkýnda da, “Oradaki çalýþmalar çok iyi gidiyor. Oraya, gastronomi konusunda eðitim alan insanlar gelecek. Yani bir akademi veya eðitim merkezi gibi düþünün” dedi. 

“Ciddi bir sübvansiyon mezbahanelerde de var”

Normalde her bir mezbahanede günlük en az 100 hayvanýn kesiminin yapýlmasý gerekirken, Ekim ayý boyunca Büyükþehir Belediyesi’nin 7 mezbahanesinde toplam 133 küçükbaþ ve 30 büyükbaþ hayvan kesimi yapýldýðýna dikkat çeken Baþkan Seçer, mevzuat gereði hayvan pazarlarýnýn yapým, bakým ve temizliðinden ilçe belediyelerinin sorumlu olduðunu kaydetti. Bu sorunun kesinlikle çözülmesi gerektiðini belirten Baþkan Seçer, “Uygulanacak cezalar mutlaka caydýrýcý, ama çare deðil. Bu insanlar bu iþi yapýyorsa, denetim de þart. Uygun bir hayvan pazarý yapýlsýn, uygun bir yer bulunsun. Hazinenin, ormanýn, devlet kurumlarýnýn arazileri var. Belediyelerin sýnýrlý olabilir, ama ilçeler oralardan talep edebilir. Onlarýn da rahat ulaþabileceði, çevreye de rahatsýzlýk vermeyeceðe bir noktaya yapýlýrsa, o zaman kimseye ceza kesmeye de gerek kalmaz. Nihayetinde o adamlar da o iþi yapmak zorunda” ifadelerini kullandý.

Birimlerden gelen 61 madde görüþüldü

Meclis toplantýsýnda gündem dýþý konularýn ardýndan, gündem maddelerine geçildi. Etüt ve Projeler Dairesi Baþkanlýðý ile Fen Ýþleri Dairesi Baþkanlýðý’nýn tek elden yönetilmesi konusu da görüþülen maddeler arasýnda yer aldý. Bu kararýn esasýnda idari bir karar olduðunu ifade eden Baþkan Seçer, birbiri ile iç içe olan iki dairenin ayrý daire baþkanlýklarý altýnda faaliyet göstermesinin, denetim ve projeler konusunda sýkýntý yarattýðýný belirtti. 

Þu anda her iki daireye de ayný daire baþkanýnýn baktýðýný vurgulayan Baþkan Seçer, bunu kaðýt üstünde de ayný duruma getirmek istediklerini, daha rahat hareket edebilmek için tek çatý altýnda olmasýný istediklerini ifade etti.

Bu maddenin Meclis’te görüþülmesinin, bir þekil þartýný yerine getirmek olduðunu ve idarenin kararýna saygý duyulmasý gerektiðini de kaydeden Baþkan Seçer, “Varsa bir uyarý söylenir, biz izah ediyoruz. Diyorum ki, fiili olarak zaten biz þu anda, sizden istediðimiz durumda yönetiyoruz. Bir daire baþkaný her iki daireyi yönetiyor, tablo bu. Yani bunun üzerine tartýþma açmayý bile vakit kaybý olarak görüyorum” ifadelerine yer verdi.

Madde, yapýlan oylama sonucu komisyondan geldiði þekliyle oylanarak, oy çokluðuyla kabul edildi.

“Bizim bu uygulamayý kabul etmemiz mümkün deðil”

Toroslar ilçesi Arpaçsakarlar Mahallesi 140 ada 8 parsel ve çevresine iliþkin 1/1000 ölçekli Uygulama Ýmar Planý deðiþikliði ile ilgili madde de tartýþmalara yol açtý. Baþkan Seçer, oylamadan önce söz konusu yer ile ilgili kýsa bir deðerlendirmede bulunarak, “Bu konu Jandarma Teþkilatý’nýn yapacaðý yeni bir tesis ile ilgili çalýþmalarý hýzlandýrmak için, Belediyemizce bütün bir çalýþma alaný içerisinden çýkarýlýp, spesifik olarak yapmak istediði bir çalýþma. Ama görüyorum ki, Toroslar Belediyesi bu çalýþmayý yaparken hem tekniðe, hem mantýða, hem de adalete uygun olmayan bir uygulama yapmýþ. Bizim bu uygulamayý kabul etmemiz mümkün deðil. Dolayýsýyla ya bu iþi Toroslar Belediyesi düzeltsin, ya da bizim bu iþi kabul etmemiz mümkün deðil” diye konuþtu.

“Mersin halkýnýn iradesini yok sayan her uygulamaya alerjimiz var”

Söz konusu alanla ilgili bir Meclis Üyesi’nin TOKÝ’nin park alanýnýn arka kýsma çekilmesi ile ilgili talebini dile getirmesi üzerine Baþkan Seçer, “TOKÝ’nin talebi kutsal bir talep deðil. TOKÝ’nin gerçekten ihtiyaç sahiplerine konut üretme deðil de, bunu ticarete döküp lüks konutlar üretip iþi ticarete dökmesine karþý bir alerjimiz var. Gelip, resen Ankara’dan Çevre Bakanlýðý’ndan imar deðiþikliklerini yapmasýna, yoðunluk artýrmasýna karþý bir alerjimiz var. Örneðin PTT’nin orada olduðu gibi Þehircilik Bakanlýðý’nýn resmen müdahale edip, Meclis’in kararýný ve Mersin halkýnýn iradesini yok saymasýna alerjimiz var. Alerjimiz o kadar çok ki sabaha kadar sayarým” dedi.

Baþkan Seçer son olarak, “Ben bir özetleyeyim; biz 7. Etap içerisinden Jandarma’nýn yatýrýmý hýzlý bir þekilde gerçekleþsin diye, yatýrým programýna alýnmýþ, para ayrýlmýþ, Mersin’e yapýlacak bir yatýrým baþka bir tarafa gitmesin diye bir niyet gösterdik. Ama anladýðým kadarýyla Jandarma ile alakasý olmayan konular üzerinde, bu iþ burada sýkýntýya girdi. Bunu da buradan belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandý ve komisyondan geldiði þekliyle oylanan madde, Meclis Toplantýsý’nda da oy çokluðuyla kabul edildi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA