Türkiye’ye F-16 şantajı! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Türkiye’ye F-16 şantajı!

 

Türkiye’ye F-16 şantajı!

ABD, Suriye ile görüşmelerin kesilmesini istiyor. Çavuşoğlu ile Blinken görüşmesinde Çavuşoğlu, ‘ABD ile Suriye’de işbirliğine hazırız’ diyerek teslim bayrağını çekmiş oldu. Bu neyin işbirliği olacak? Terör örgütüne devlet kurmaya çalışanlarla işbirliği mi olur!

İHSAN SEFA / E. HV. KUR. ALB.

Neden ısrarla F-16 alalım diye uğraşılıyor, anlamak mümkün değil. Türkiye F-35 projesinden çıkarıldıktan sonra bir yandan savaş uçağı ihtiyacını karşılamak öte yandan da ödemiş olduğu 1,4 milyar doları kurtarabilmek için ABD’den 40 adet F-16 ve 79 adet de mevcut F-16’ları modernize kiti talep etmişti.  Türkiye’nin talep ettiği 40 F-16 ile 79 modernize kiti yaklaşık 8-10 milyar dolar. Parasını geçtik ama asıl bizi endişelendiren ABD’nin F-16 satışında Türkiye’ye uyguladığı siyasi baskılardır.

Temmuz 2022’de, ABD Temsilciler Meclisinde Yunan lobisinin girişimi ile Türkiye’ye satılacak F-16 uçaklarının Ege’de kullanılmaması şartı getirildi. Türkiye, bu şartları kabul etmeyeceğini açıkladı ve F-16 yerine alternatif uçakları gündeme taşıdı. Bunun üzerine ABD Senatosunda bu engellemeler kaldırıldı. Ancak her şey bitmedi tabi. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun birlikte oluşturduğu Kongre’de konu ele alınacak ve daha önce Temsilciler Meclisinde etkin olan Rum lobisinin -yani muhaliflerin- aşılması gerekiyor. Bu aşamada ABD Başkanının olumlu yaklaşımının etkin olacağı bekleniyor.

18 Ocak’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’ye gitti. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması ikinci toplantısında öncelikli gündem maddelerinden birisi de şüphesiz F-16’lar konusu olacak. Ancak, ABD elindeki F-16 kozunu çok iyi değerlendirme peşinde. İşte bu konuda istenilen tavizler:

SURİYE’DE İŞBİRLİĞİ

ABD, Türkiye’nin Suriye ile işbirliğine karşı olup görüşmelerin kesilmesini istiyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmesinde Çavuşoğlu, “ABD ile Suriye’de işbirliğine hazırız” diyerek ilk teslim bayrağını çekmiş oldu. Bu neyin işbirliği olacak? ABD’nin bölgedeki niyet ve maksadı belli: Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye tehdit ‘İkinci İsrail’in kurulması. Öte yandan ABD, Türkiye-Suriye yakınlaşmasından rahatsızlığını sık sık dile getiriyor... Çavuşoğlu’nun bu açıklaması aynı zamanda “Suriye ile görüşmeleri askıya alabiliriz” mesajını da veriyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO’YA ALINMASI

ABD, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınması için TBMM’den bu konunun bir an önce geçirilmesini talep ediyor.

Bu iki ülkenin NATO’ya alınması, NATO’nun doğuya doğru genişlemesi Türkiye ve dünya barışı için tehdittir. Maalesef Türk Hükumeti kendisine düşman olan NATO’nun büyümesinden yanadır. Teröre destek vermeyecekler ve kendilerinde bulunan üç beş FETÖ ve PKK’lının Türkiye’ye teslim edilecekleri sözü ile Haziran 2022 Madrid Zirvesinde bu ülkelerin NATO’ya davetinde Türkiye veto hakkını kullanmadı.

Aradan 7 ay geçmesine rağmen İsveç ve Finlandiya kendi yasal mevzuatlarına sığınarak Türkiye’ye verdikleri sözü tutmadılar. Esasen kendilerince haklılar. ABD, Belçika, Almanya ve Danimarka gibi pek çok NATO ülkesi, PKK’ya destek veriyor ve içlerinde pek çok kaçağı da barındırıyor. F-16 uğruna Türkiye buradan da taviz verecek görünüyor

RUSYA’YA YAPTIRIMLAR

ABD, Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesinden, Türkiye’nin Ukrayna savaşında tarafsızlığına ve Rusya’ya yaptırımlara kısıtlı katılmasından son derece rahatsızdır.

Esasen Türkiye-Rusya işbirliği bölgesel barışın teminatıdır. Türkiye, Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’ın korunmasında Suriye’de ‘İkinci İsrail’in engellenmesinde ve kısaca NATO’nun düşmanlığına karşı Rusya-İran ve diğer bölge ülkeleri ile ittifak yapmak zorundadır. ABD bu yöndeki gelişmeleri görüyor ve önlemek için F-16 kozuyla bu konuda da kullanmaya çalışıyor.

F-16 ÇOK MU ACİL İHTİYAÇ?

Öncelikle şunu belirtelim ki, yukarıda verilmesi istenilen tavizler karşılığı ve de 8-10 milyar dolar ödenerek F-16 almanın hiçbir mantıksal izahı bulunmamaktadır. Türkiye için Milli Muharip Uçağımız üretime geçene kadar Yunanistan ile güç dengesi açısından geçiş dönemi için F-16 düşünülebilir ancak çok da acil vazgeçilmez değildir. ABD Kongresi bugün satışına izin verse bile Türkiye’ye ilk F-16 uçağının teslimi 4 yıldan önce olmaz. Bugün itibariyle uçağı üreten Lockheed Martin şirketine Bahreyn, Slovakya, Bulgaristan, Tayvan ve Ürdün’ün 136 uçak sipariş ettiği biliniyor.

Bunun dışında kamuoyuna sızan bilgilere göre, ABD Hava Kuvvetleri F-35 sorunları çözülene kadar 100’den fazla F-16 siparişinde bulunmuştur. Ayda ortalama 2 uçak -hadi sıkıştırdılar 4 uçak- üretilse bile Türkiye’ye teslim edilecek F-16’ların ilk teslimatı 4-5 yıldan önce olamıyor. Görülüyor ki Milli Muharip Uçağımız üretilene kadarki geçiş dönemini sağlayamıyor.

Öte yandan hava gücü mukayesesi yapılırken muhtemel düşman Yunanistan ile sadece uçakların kabiliyet ve sayısal üstünlüğü hesaba katılmaz. En başta personelin eğitimi, hava savunma sistemleri ve yeni konsept (Bu da Türk Ordusunun icadıdır.) İHA ve SİHA’lar ile bugün için buna bir ilave de -bugüne kadar hava gücü mukayesesinde kullanılmayan- milli balistik füzeleri hesaba kattığımızda, Türkiye hava gücü mukayesesinde Yunanistan’a karşı geri değil aksine üstün çıkacaktır. Özellikle bir çatışma durumunda Türkiye’nin kendi balistik füzeleri ile uçak kaldırmadan Yunan meydanlarını kullanılamaz hale getirmesi mümkündür.

SONUÇ OLARAK

F-16’lar için verilecek 8-10 milyar doların belki de yarısından daha az bir maliyet ile Milli Muharip Uçağın çalışmaları hızlandırılarak üretimi öne çekilebilir, Kızılelma daha da geliştirilebilir ve çok daha erken envantere alınabilir.

Bütün bu faktörler göz önüne alındığında, taktik alanda üstünlük/denge sağlamak için çok gerekli olmadığı halde F-16’lar için ABD’ye verilecek tavizlerle Türkiye stratejik alanda telafisi olamayan kayıplar yaşama riski ile karşı karşıyadır. Bu konuyu yetkililer bir daha düşünmelidir.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA