Mersin’de Çöken Bina Sakinleri Çaresiz Devletten Yardım Bekliyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Mersin’de Çöken Bina Sakinleri Çaresiz Devletten Yardım Bekliyor

 

Mersin’de Çöken Bina Sakinleri Çaresiz Devletten Yardım Bekliyor

Meydana gelen depremler sonrası hasar alan binalara yönelik denetim çalışmaları sürerken, denetim sonrası tahliye kararları verilen binalarda oturan bina sakinlerine destekler konusunda tartışmalar başladı. Afet kapsamına alınma veya alınmama noktasında mağduriyetlerini dile getiren site sakinleri devlet durumlarından destek bekliyor.

Mersin’in Mezitli ilçesinde, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden hasar gördüğü değerlendirilen 3 bina boşaltıldı.

İmece Gazetesinden Hayrettin Acer'in haberine göre; Mezitli’nin Tece Deniz Mahallesi'nde bulunan 3 binada hasar oluştuğu ihbarı üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Mezitli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri incelemelerde bulundu. Yapılan incelemede Baykent Sitesi’nde 'öne doğru oturma' olduğu tespit edilirken Yeşilkent ve Kayıskent sitelerinde de ağır hasarlar tespit edildi. Yeşikent sitesinde ise doğu ve batı kolonları arasında 45 derecelik çökmenin olduğu bildirilirdi. 

Ancak denetimler sonrası evlerine giremeyen site sakinlerinin herhangi bir destek kapsamına alınmadığı öğrenildi. Desteksiz tahliye kararı verilen site sakinleri mağduriyetlerini dile getirirken, aynı parselde bulunan Baykent sitesinin destekli olarak tahliye edilmesinin mantıklı olmadığı vurgulandı.

Durumu anlatan Yeşilkent site sakinlerinden Bilal Bahçeci, “Konut kredisi ile zor bela aldığım ev için madem hasarlıydı neden yapım izni verildi?, sonra bu bina 2020 yılında güçlendirme kararı alınan bir bina ve bu güçlendirmede zeminin 25 metre altına beton döküldü. Bina şu an sallanıyor. Giriş katı ile son kat arasında kot farkı var. Biz tahliye kararı verilen binamız için yetkililerden destek bekliyoruz. Kimse biz ile ilgilenmiyor. Çocuklarımız ve ailemiz ile dışarıda kaldık. Mağduruz. Tahliye kararı deprem dolayısı ile oldu ve bu durum sonrası afet destekli tahliye gereklidir” dedi.

Site sakinlerinden Osman Bahçeci, “Adana Defne depreminden sonra bizim bina alttan komple çatladı. Yan tarafa da yattı. Yani gelen arkadaşlar da zaten kamerayla çektiler. Videoya aldılar.Binamızda oturamıyoruz. Şu anda risk çok. Eşyamızı taşımak için içeri girdik. Sallanmaya başladık yine. Bu durum bizim e-Devlet'imize de düştü. Maraş depreminden dolayı ağır hasar gördü diye belgelendi. Hiçbir şekilde buraya kimse gelip destek vermiyor. Yan taraftaki binaya AFAD yardımı geldi. Ağır hasardan dolayı şu anda devlet desteği var. Ancak bize öyle bir destek verilmedi” ifadelerini kullandı.

Site sakinlerinde Emin Doğan ise şu sözleri ifade etti; “Burada bize yardım etmeleri için artık ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum. Valilik yardımcı olmuyor. AFAD yardımcı olmuyor.il çevre müdürlüğü yardımcı olamıyor. Bilmiyorum neden olamıyorlar. Yan taraftaki siteden daha kötü durumda olmasına rağmen oraya boşaltma kararı veriliyor, buraya boşaltma kararı verilmiyor. Oraya destek veriliyor, buraya destek verilmiyor. Devletimizin sesimizi nasıl duyurmamız gerekiyor? Buraya geldiler, ölçüm yaptılar ve dediler ki burası canlı mezar. Girmek istiyorsanız girin, ölmek istemiyorsanız girmeyin. Mağduruz. Devletimiz sesimizi duysun ve bize umut olsun”

Deprem sonrası durumu yetkililere bildirdiklerini ifade eden site sakinleri, talep sonrası siteleri denetlemeye gelen yetkililerin bu sitelere kesinlikle girilmemesi ve tahliye edilmesi kararı aldıkları bildirildi. Denetim sonrası site sakinleri ile buluşmaya gelen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın Baykent sitesinin afet kapsamına alındığını ve diğer iki sitenin ise afet kapsamına alınmadığını öğrendiği bildirildi.

Bir telefon görüşmesi esnasında Çevre Şehircilik İl müdürünün afet kapsamına alınmayan iki site için yaşlı ve yorgun siteler olmasından kaynaklı sorunun olduğu, afet ile ilgisinin olmadığını bildirdiği aktarıldı. Durum sonrası söz alan site sakini Zafer Şahin, “Yeşilkent olarak güçlendirme talimatı verildi. Biz güçlendirme yaptık. Yaptığımız güçlendirme raporunu yeni Mezitli Belediyesi'ne verdik. Mezitli Belediyesi çevre şehircilik il müdürlüğüne gönderdi. Zaten Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından gelen talimat ile yapıldı bu güçlendirme. İki yıl önce sağlam raporu verdi. Madem iki yıl önce sağlamdı bugün nasıl bu duruma geldi? Eğer deprem yoksa, altına dinamit koydular, patlattılar da yoksa bizim mi haberimiz olmadı? Bu patlaklar, çatlaklar nereden meydana geldi?” ifadelerini kullandı.

Son olarak site sakinleri devlet kurumlarını duyarlı olmaya ve mağduriyetlerinin giderilmesi için destek olmaya davet etti.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA