Tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırmış: Türk kadınları | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırmış: Türk kadınları

 

Tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırmış: Türk kadınları

Tarih sayfasında birçok Türk kadını başarılarıyla yer almıştır. Bizde bu başarı dolu Türk kadınlarını sizler için haberimizde bir araya getirdik. Peki: Tarih de ki başarılı Türk kadınları kimler?

PROF. DR. REMZİYE HİSAR

Prof. Dr. Remziye Hisar, Sorbonne Üniversitesi’ni bitirmiştir ve ülkemizin ilk kadın kimyacısıdır. 1902 yılında Üsküp’te doğmuştur. Darülfunun’un kimya bölümüne kaydını yaptırdığı zaman, kız öğrenciler erkek öğrencilerden ayrı saatlerde ders almaktadır. Paris’te doktora tezini tamamladıktan sonra ülkeye döner ve 1933-1936 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde kimya doçenti olarak çalışır.1947 yılında İTÜ Makine ve Kimya doçentliği görevine başlar. 1959 yılında profesör olur. 1973 yılında emekliye ayrılır.

SAFİYE ALİ
Safiye Ali, ülkemizin ilk kadın doktorudur. 1891 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir ve Amerikan Kız Koleji’nden mezun olmuştur. Balkan Savaşı günlerinde doktor olmayı kafasına koyar. Ancak o yıllarda bir kadının tıp eğitimi alması kolay değildir. Devlet tarafından Almanya’ya tıp eğitimine gönderilir. Burada kadın ve çocuk hastalıkları üzerine ihtisas yapar. Yurda döndükten sonra Cağaloğlu’nda bir klinik açar. Ülkemizi yurtdışında tıp kongrelerinde temsil eder. İkinci Dünya Savaşı günlerinde Almanya’da çalışır. Savaştan sonra yurda döner. 1952 yılında yaşamını yitirir.

Süreyya Ağaoğlu 
ülkemizin ilk avukatıdır. Babası hukuk profesörüdür ve ne yazık ki Yassıada duruşmalarında babasını savunmuştur. Yaşadığı dönemin en cesur kadınlarından birisidir. 58 yıl avukatlık yapmıştır. 1989 yılında 85 yaşında yaşamını kaybetmiştir. Hukuk fakültesine girdiği yıllarda henüz kız öğrenci yoktur. Kayıt yaptırmak istediğinde engellenir. Kızların çarşaf giydiği dönemde başı açıktır. Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı zamanda sıkı bir kadın hakları savunucusu olur. 1949 yılında Milletlerarası Barolar Birliği Yönetim Kurulu İdari Heyeti’nde görev yapar. Milletlerarası Hukukçular Komisyonu’nun da üyeliğini yapar.

GÜL ESİN
Gül Esin, 1933 yılında Aydın’ın Çine ilçesinde ülkemizin ilk kadın muhtarı seçilir. Muhtarlık yaptığı dönemde kahvehanelerde kumarı yasaklamış, kız kaçırma olaylarının önünde geçmeye çalışmış ve nikah işlerini bir düzene sokmuştur. Bu çalışmaları için daha sonra Atatürk tarafından da ödüllendirilmiştir.

SABİHA GÖKÇEN
Sabiha Gökçen, ülkemizin ilk kadın uçak pilotudur. Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, 1935 yılında havacılığa başlar. Sovyetler Birliği’nde Yüksek Planör Okulu’nu bitirir. Daha sonra planör öğretmenliği yapar. Şenay Günay ise ilk kadın savaş pilotumuzdur. 1956 yılında Hava Harp Okulu’na girer. 22 yıl jet pilotu olarak Türk Hava Kuvvetleri’ne hizmet etmiştir.

ZEHRA KOSOVA DURMAZ
Zehra Kosova Durmaz ülkemizin ilk kadın sendikacısıdır. 1928 yılında bir tütün işçisi olarak resmi olmayan ilk sendikal faaliyetlere başlar. 1946 yılında tütüncüler kendi sendikalarını kurana kadar da sendikacılık yapar. Bu dönemde bedensel eziyet de görür. 1951 yılında 16 ay Askeri Cezaevi’nde tutuklu kalır. Hapisten çıktıktan sonra sendikal faaliyetlerine geri döner.

PROF. DR. TÜRKAN AKYOL
Prof. Dr. Türkan Akyol, cumhuriyet tarihinin ilk kadın bakanıdır. 1971 yılında kurulan kabinede Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görev yapmıştır. Başbakan tarafından parlamento dışından atanan Türkan Akyol, daha sonra kabineden istifa eder ve Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilir.   

FİLİZ DİNÇMEN
Filiz Dinçmen ülkemizin ilk kadın büyükelçisidir. 1939 yılında Zonguldak’ta doğar. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirir ve 1961 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlar. 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi olarak atanır. 1984 yılında Strasbourg’da Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi olur. 1988 yılında Dış İşleri Bakanlığı’nda ilk kadın müsteşar yardımcısı olur.
    
BENAL ARIMAN
Benal Arıman, ülkemizde seçilme hakkını kullanan ilk kadındır. 1935 yılında Atatürk döneminde, ilk kadın milletvekili olur. Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi alan Benal Arıman, kadınların partilere giremediği yıllarda latin alfabesinin yaygınlaşması konusunda çaba harcar. 16 yıl boyunca kadın milletvekili olarak görev yapmıştır.

Bu sayılanların dışında da daha birçok başarılı kadın vardır ve her biri ülkemizde ses getiren çalışmalar yapmıştır. Aydınlık Gazetesi



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA