Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

 

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı'da sofraları süsleyen envai çeşit yemek vardı. Her biri birbirinden lezzetli olan pek çok yemeğin sunum şekilleri bile kendine hastı.

Editör - Orhun Çoban

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı yemek kültürü açısından epey zengindi. Öyle ki, o dönemde yapılan yemekler birebir Türkçe ismiyle Yunanca, Bulgarca gibi dillere bile geçti.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 2

Osmanlı’da sarayın mutfak bölümünde çok sayıda kişi çalışırdı ve her çalışan farklı bir yemekte uzmandı. Aşçılar arasında hiyerarşi vardı. Örneğin helvayı başka biri, eti başka biri yapar, çorba ile başka birisi ilgilenirdi

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 3

Osmanlı’da etin çok fazla tüketildiğine dair yanlış bir bilgi günümüze ulaşmıştır. Tam tersine, o dönemde ete aşırı bir düşkünlük hali söz konusu değildi. Çünkü zaten et, saklaması zor bir yiyecekti.

Hatta bu yüzden daha çok kuru et tüketimi yaygındı. Örneğin Orta Asya’daki Türklerden kalma pastırma gibi kuru etler sık sık tercih edilirdi.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 4

Ayrıca sığır etini genelde sert buldukları için pek tüketmezlerdi. Özellikle koyun, kuzu ve keçi etini tercih ederlerdi. Örneğin keşkek ve yahni gibi yemeklerde mutlaka kuzu, koyun eti olurdu.

Öte yandan kuzu çevirmede de ustaydılar. Tabii sakatat da sık sık yenirdi.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Balık tüketimi Anadolu’da pek yaygın değildi. Özellikle şimdiki gibi evin içinde balık pişirmek pek hoş görülmezdi. Ancak örneğin padişahlardan Fatih Sultan Mehmet, deniz ürünlerini çok severdi hatta Ramazan’da bile ıstakoz yerdi.

Zaten seyyahlar da, saray mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir yeri olduğunu yazmıştı.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 6

Etle ilgili yanlış bilgi, ekmek için de geçerlidir. Osmanlı, ekmek konusunda epey geride kalmıştı. Örneğin Orta Avrupa’da yaklaşık 150 çeşit ekmek varken bizde bu sayı, 10-15 kadardı.

Tabii bu yine de unlu mamüllerle aramızın olmadığını göstermiyor. Örneğin simit, börek, çörek, pide vb yiyecekler çok yapılırdı. Hatta pide Osmanlı’dan çıkıp Avrupa’ya yayılmış; daha sonra İtalya’da “pizza” haline gelmişti.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 7

Ayrıca her öğün sofralarda en çok yer alan yemeklerden biri pilavdı. Bulgur pilavı, etli pilav, erişte, kuskus gibi yemekler sık sık pişerdi.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 8

Çorbayı ise, ana yemek olarak tüketirlerdi. Özellikle paça ve işkembe çorbası en çok içilen çorbalardı. Ayrıca keklik çorbası, ördek çorbası gibi günümüzde pek tüketmediğimiz farklı çeşitleri de pişirirlerdi.

Osmanlı’da yemek kültürü deyince çorbanın ne kadar önemli bir noktada durduğunu çeşitlerinden çıkarsayabiliriz. Örneğin karides, yılan balığı, havyar, balık ve istiridye çorbası gibi çeşitleri yapıp yerlerdi.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? - Resim: 9

Ancak zamanla damak zevkleri değişti ve erik çorbası, elma çorbası gibi farklı türleri tükettiler. Tabii, bunların hoşaf mı yoksa ana yemekteki çorbalar gibi mi olduğu tam olarak bilinmiyor.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Tahmin edeceğiniz üzere Osmanlı’da helva, aşure, lahana, pırasa, şerbet, lokum ve hoşafı sık tüketirlerdi

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Ayrıca süt ve süt ürünleri de önemli yer tutardı. Örneğin koyun ve manda kaymağı çok yaygındı. Dondurma da tüketilirdi. Öte yandan Osmanlı, peynir açısından da zengin bir kültüre sahipti: kaşkaval (kaşar benzeri), midilli loru, teleme peyniri, eflak peyniri, limni tulumu…

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı’da yemek kültürü hakkında bir yanlış bilgi de salçalı, domatesli, biberli, patlıcanlı, patatesli yemekler ile ilgili. Osmanlı’ya bu besinler 17-18. yüzyılda geldiği için yemekleri de ülkenin son dönemlerine denk geldi.

Hatta Osmanlı’da domatesi kırmızı haliyle değil, yeşil haliyle yerlerdi. Domatesin yeşil haline ise “kavata” derlerdi. Bütün bu besinler, Osmanlı’ya 17-18. yüzyıllarda Amerika’nın keşfinden sonra Atlantik ticaretinin yaygınlaşması sonucu ulaşmıştı.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Dolayısıyla 17-18. yüzyıllardan önce pişen yemeklerin salçalı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak ülkede tuza özel bir önem veriliyordu. Hatta tuzlalarda çalışan halk tabanı, örfi vergilerden muaf tutuluyordu.

Çünkü tuz, hem yiyecekleri saklamak hem de onlara lezzet vermek için önemli bir malzemeydi.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Biraz da içeceklerden söz edecek olursak; Osmanlı’ya kahve, ilk kez 1550’li yıllarda Kanuni Sultan Süleyman döneminde girdi. Özellikle 17. yüzyılda kahve epey yaygın bir hale geldi. Hatta Avrupa’ya da bizden geçti.

Hatta kahvaltı kelimesinin kökeni bile “kahve-altı” şeklindedir. Yani kahve içmeden önce bir şeylerin yendiği öğün için “kahvaltı” denmiştir. Ancak daha sonra çay tüketimi yaygın hale gelmiştir.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı, kahveden sonra çay ile tanıştı. Çay, ülkeye 20. yüzyılda girdi. Ancak siyah çayın yaygın bir şekilde tüketimi, sanıldığı gibi Osmanlı değil Atatürk dönemine denk geliyor.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı’ya tütünün girmesi ise Kanuni dönemine denk geliyordu. Ayrıca içki tüketimi de özellikle şehirliler arasında çok yaygındı. Rakı ve kırmızı şarabı sık sık içerlerdi. Ancak kadı sicillerindeki kayıtlara göre, içki içtiği için ceza alan Müslüman Türkler de vardı, yani içki tamamen serbest değildi

Öte yandan Osmanlı’da sonradan Müslüman olan gayrimüslimler (mühtedi) de eskiden gelen alışkanlarını terk edememiş, dolayısıyla içki tüketmişlerdi.

Hatta meyhane kültürü de Osmanlı’da ayrı bir yer tutmaktadır. Öyle ki, meyhanelerde sarhoşluktan kendinden geçenleri “küfeci” isimli görevliler sırtlarında taşıyıp evlerine bırakırlardı. Kimi zaman bazı yasaklar ile karşılaşsa da meyhaneler varlığını koruyabilmişti. Ayrıca Osmanlı, meyhaneleri vergiye tâbi tutmuştu.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı?

Osmanlı’ya boza ise Arnavutluk’tan gelmişti. Ancak bir ara Osmanlı’da mayalı bir içecek olduğu için alkol etkisi yapar endişesiyle boza tüketimi tartışma konusu olmuştu.

Özellikle ulema sınıfı bu konuyu gündemine almıştı. Nitekim sonunda sarhoş yapmadığına karar verilmiş ve bu doğrultuda bir fetva çıkarılmıştı.

Zengin mutfağıyla bizi bizden alan Osmanlı’da yemek kültürü nasıldı? –

Anlayacağınız Osmanlı, çok zengin bir yemek kültürüne sahip. Örneğin baklava, imambayıldı, turşu, kadayıf, tulumba, meyhane, fıstık gibi kelimeler bile bizden direkt Türkçe haliyle Romence, Bulgarca ve Yunanca’ya geçti.

Bu dillere bizden geçen yemek ile ilgili birçok kelime bulunuyor. Aslında sadece bu durum bile, Osmanlı’nın ne kadar zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu gösteriyor.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA