Cengiz Gökçel: Alata Enstitüsüne Ne Yapılmak İsteniyor? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Cengiz Gökçel: Alata Enstitüsüne Ne Yapılmak İsteniyor?

 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile koruma statüsü 2700 dekardan 83 dekara düşürülen Alata Enstitüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Alata Enstitüsüne ait arazinin koruma statüsünün değiştirilmesini ve korunacak alanların daraltılmasını eleştirdi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel yaptığı açıklamada Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü’nün tarımsal araştırmalar ve tarımın geliştirilmesi bakımından oldukça önemli bir kurum olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıllarda da idare tarafından arazi devri şekliyle enstitüye ait arazilerin amacı dışına çıkarıldığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kesin korunacak alanın 83 dekara düşürülmesi sebebiyle geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine enstitüye ait diğer alanların amacı dışına çıkarılmasından endişe ettiklerini ifade etti. Gökçel, “Alata Enstitüsü bu coğrafyaya, tarıma büyük katkılar sunmuş bir kurum. Enstitünün önceki yıllarda yaklaşık bin dekarlık bir kısmı ormana devredilmek suretiyle amacı dışına çıkartıldı. Şimdi koruma statüsünde değişiklik yapılarak benzer bir durum yeniden yaratılmak mı isteniyor? Hali hazırda Enstitünün faaliyetlerini yürüttüğü yaklaşık 2 bin 700 dekarlık arazinin, kıyı şeridinde bulunan 83 dekarı kesin korunacak hassas alan ilan edildi ancak diğer kısımlar için bu uygulanmadı. Doğu Akdeniz’in bozulmuş kıyı yapısı göz önünde bulundurulduğunda Mersin-Erdemli arasında bozulmadan kalabilmiş tek alandan bahsediyoruz. Bu kıyı şeridinin yarısının koruma altına alınıp diğer yarısının alınmaması yanlıştır.83 dekarlık korunan alan 3700 metre kıyı şeridinin bir kısmını kapsıyor, halbuki kesin korunacak hassas alanı ilan ederken sahilin tamamını kapsayacak şekilde, bir bütün şeklinde proje yapılması gerekirdi” dedi. Gökçel,Alata Enstitüsüne ait bazı alanlara ise Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım statüsü verilmesinin ise bu alanları ranta açılmasına imkan sağlayacağını ifade etti. Gökçel, “D-400 karayolunun kuzey kısmında bulunan yaklaşık bin 400 dekarınSürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım statüsüne çevrilmesi son derece yanlış bir karar. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım statüsü demek ileride bu alanın imara açılabilmesi demek. ” dedi. 

“Biz Değerlerimizi Ranta Kurban Vermeyeceğiz”
Sözlerine Alata Enstitüsünün önemine vurgu yaparak devam eden Gökçel, “Alata, Türk tarımının gelişmesi ve Türk çiftçisinin desteklenmesi noktasında çok önemli bir konuma sahip. Özellikle bölge çiftçisi ve Türk tarımı için çok önem arz ediyor. 2700 dekar üzerinde faaliyetini sürdürüyor. Bu arazi aslında mikroklima özelliği gösteren bir yapıda. 12 ay boyunca araştırma geliştirme faaliyetlerine devam edilebiliyor. Koruma altına alınan sahil kesiminde 83 dekarlık küçük bir bölüm deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarının yetiştiği bir bölge. Bu kesin korunacak alanın 83 dekarile sınırlı kalmamasını 3700 metre olan sahilin tamamının Kesin Korunacak Hassas Alan olarak kabul edilmesini istiyoruz. Alata Enstitüsüne ait toprakların parçalanarak imara açılmasına verantçılar tarafından talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Alata’nın Tamamı Koruma Altına Alınmalı”
Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü’nün ranta kurban gitmesine izin verilmeyeceğini kaydeden Gökçel, “Alata Enstitüsü gibi kurumların değerleri artık rant aracı gibi görülmeye başlandı. 1944 yılında kurulmuş, tarihsel bir değer taşıyan,  turunçgil gen bankası ve dönem koşullarında ilk ısıtmalı seranın kurularak bölgede örtüaltı üretimin temelinin atıldığı, turunçgil, meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri gibi alanlarda çalışmalarını sürdürerek yaygınlaşmasında önemli rol oynayan,  ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilerek yeni tür ve çeşitlerin tescil edildiği,   yarım asırdır ülke tarımına hizmet eden bir yeri, masa üzerinde oynanan oyunlarla ranta kurban vermeyeceğiz. Eğer düşünülen gerçekten buysa, bunun önlenmesi için her türlü yasal hakkımızı kullanırız. Nitelikli Korunacak Alan olarak ilan edilmesi gereken yer enstitünün tamamıdır. 83 dekarı koruyup yaklaşık bin 400 yüz dekarlık alanı ranta çevirmek Alata Enstitüsünü yok etmek demektir. 83 dekar için ilan edilen Kesin KorunacakHassas Alanın,Alata’nın kıyı şeridini oluşturan 3700 metrelik kısmın tamamınınbütünselliği sağlanacak şekilde Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmesi gerekirdi” şeklinde konuştu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA